Știri Agricole

Trecem la ora de iarnă 2020: efecte asupra animalelor. Cum au ajuns vacile să influențeze decizia de a nu se mai schimba ora

Trecem la ora de iarnă 2020: efecte asupra animalelor. Cum au ajuns vacile să influențeze decizia de a nu se mai schimba ora
Trecem la ora de iarnă 2020: efecte asupra animalelor. Cum au ajuns vacile să influențeze decizia de a nu se mai schimba ora

2021 va fi ultimul an în care schimbăm ora. Mai precis, la finalul lunii martie, ceasul va fi dat înainte și ar putea rămâne neschimbat, de atunci încolo, pentru statele europene care vor să păsteze  „ora de vară”. Dacă statele decis să rămână cu  „ora de iarnă”, vor schimba pentru ultima oară ora în octombrie 2021. 

Până atunci, trecem la ora de iarnă pe 25 octombrie 2020. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasul se va da de la ora 04:00, la ora 03:00. 

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE a propus să încetăm schimbarea sezonieră a orei. După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, s-a stabilit abolirea schimbării sezoniere a orei. În martie 2019, eurodeputații au hotărât să nu se mai schimbe ora, începând cu 2021.

Vacile, unul dintre motivele pentru care nu se mai schimbă ora

Trecerea la ora de iarnă stresează vacile, indiferent de rasa lor. În cadrul discuției purtate la ședința Comisiei Europene s-a pus și această problemă, pe care eurodeputații au dezbătut-o.

Tiemo Wölken, europarlamentar, a declarat la acel moment: “Vin dintr-un land din Germania, unde consecinţele negative se simt şi în domeniul agricol, vacile de lapte sunt puternic afectate”.

“Schimbarea orei tulbură şi mulgerea vacilor, tulbură şi ritmul interior al animalelor, deci şi despre asta trebuie să vorbim”, a completat și Gilles Lebreton, europralamentar din Franța.

Vacile sunt afectate de schimbarea orei
Vacile sunt afectate de schimbarea orei

“Scade producţia de lapte şi furajarea se face într-un anumit ritm, animalele trebuie să mănânce la o oră exactă”, spune  Marius Zamau, fermier, citat de stirileprotv.ro.

Desigur, există și agricultori care nu cred că ora de vară sau de iarnă are vreun impact asupra animalelor.

„Vara când mănâncă verde dau mai bine lapte. Iarna când sunt pe uscat, dau un pic, un pic mai puțin”, spune un fermier.

Trecem la ora de iarnă – nu doar vacile, ci și alte animale, dar și oamenii, sunt afectați

Atât oamenii, cât și și animalele, au un ritm circadian după care se ghidează ceasul biologic. Acesta stabilește rutina de somn și de masă. Atunci când se schimbă ora, în funcție de anotimp, dormim mai puțin sau mai mult.
Astfel că animalul va aștepta mâncarea primită de la stăpân conform ceasului biologic, dar o va primi în funcție de cum se schimbă ora. Acest lucru poate fi o sursă de stres și va provoca confuzie pentru o perioadă, când animalul se obișnuiește.

Și oamenii pot resimți în tot felul de moduri schimbarea orei. Cei care iau pastile la anumite ore vor schimba ciclul de administre, iar acest lucru poate avea efecte nocive. Apare și oboseala dar și o senzație de astenie, de moleșeală. 

Ora de iarnă este considerată ora standard, pentru că prima schimbare de oră a fost făcută vara, cu scopul de a crește numărul de ore în care beneficiem de lumina soarelui. La acel moment, decizia a fost binevenită pentru a economisi energie, dar și pentru cei care lucreză în agricultură, pentru că pot prelungi timpul în care muncesc pământul, profitând de lumina naturală. 

Consultarea publică realizată de Comisia Europeană în 2019, în urma căreia s-a decis încetarea schimbării orei a primit 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre reponenți au fost în favoarea renunţării la sistemul schimbării orei.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.