Știri Agricole

TOP 3 sfaturi pentru o grădină de legume reușită

TOP 3 sfaturi pentru o grădină de legume reușită
TOP 3 sfaturi pentru o grădină de legume reușită

Planificarea reprezintă jumătate din succesul unei recolte de legume reușite. Acest pas este necesar înainte de semănare și cultivare, pentru a știi exact ce dimensiuni vor avea straturile. De modul în care organizezi grădina de legume depinde succesul culturilor tale. Astfel, ți-am pregătit un articol cu TOP 3 idei și sfaturi care te vor ajuta să ai parte de o grădină foarte bine organizată și culturi roditoare.

Planificare căilor de acces

Pentru început trebuie să stabilești unde se va afla aleea principală. Aceasta trebuie să aibă o lățime care să permită accesul facil al unei roabe, adică de aproximativ 80 de cm. Pentru cărările dintre straturi este suficientă o lățime de 3 cm. De asemenea, ține cont că aceste cărări trebuie întărite, întrucât pământul devine noroios după ploaie.

Pentru un aspect mai frumos și o grădină bine structurată o poți îngrădi. Împrejmuirile din lemn sau beton arată foarte bine și sunt stabile, canturile și gardurile împotriva melcilor îi vor ține la distanță pe temuții inamici, iar tufele de înălțime mică oferă straturilor un cadru natural frumos.

Organizarea cultivării legumelor

Într-o grădină de legume poți cultiva o mulțime de plante. Pentru început gândește-te care sunt legumele pe care dorești să le cultivi și calculează suprafața necesară pentru fiecare dintre ele.

Divizează culturile în principale și secundare. Culturile principale includ soiuri cu o durată lungă de creștere și de utilizare, precum sunt cartofii, morcovii, roșiile, ardeii și vinetele, iar culturile secundare sunt soiuri care cresc repede și pe care le poți recolta într-un timp scurt, precum salata verde, spanacul și ridichiile.

Pregătirea stratului de legume

Adeseori calitatea solului este subestimată, chiar dacă ea este decisivă pentru creșterea plantelor și rodul pe care îl oferă. Pentru a oferi un fundament bun creșterii legumelor iată ce trebuie să faci:

  • Culege și aruncă toate buruienile – este foarte important să îndepărtezi toate buruienile care au rădăcini rezistente, precum urzicile, rochița rândunicii sau ciulinii;
  • Întoarce straturile de pământ – este esențial să întorci straturile de pământ o dată la câțiva ani, suficient de adânc și toamna târziu, după încheierea sezonului de cultivare;
  • Îmbunătățește calitatea solului – spre exemplu, solurile argiloase și puternic compactate cu nisip cuarțos și compost. Îmbunătățește calitatea solului puternic alcalin sau prea nisipos adăugând compost și substrat pentru a avea legume de calitate înaltă.

În final, nu uita că ai nevoie de unelte și utilaje de grădină specifice care te vor ajuta să îmbunătățești calitatea muncii tale. Spre exemplu, o motocositoare de la Magazia Lu Costică este extrem de utilă în grădinile de legume.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.