Cum puteti sa cultivati rosiile, astfel incat sa obtineti o recolta mare si sa mariti numarul de flori de pe tufe? Exista o solutie buna! Dupa utilizarea ei tufele de rosii rodesc de 10 ori mai mult!
Este vorba despre o super fertilizare foliara, care se aplica in timpul aparitiei bobocilor si infloririi. In aceasta perioada rosiile au nevoie de o cantitate mare de microelemente, precum iodul si borul, care sunt incluse in compozitia ingrasamantului.
Drept urmare, este stimulata formarea si coacerea fructelor. De asemenea, aceste substante actioneaza si ca agenti preventivi ai afectiunilor plantelor.
AVETI NEVOIE DE:
-9 litri de apa neclorata sau de ploaie;
-1 litru de lapte;
-½ lingurita de acid boric + o cantitate mica de apa calda;
-10 picaturi de iod.
MOD DE PREPARARE SI APLICARE:
1.Turnati apa si laptele intr-un vas incapator. Noi am preparat ingrasamantul direct in recipientul dotat cu pulverizator.
2.Dizolvati acidul boric intr-o cantitate mica de apa calda (el nu se dizolva sau se dizolva greu in apa rece), dupa care adaugati-l in vasul cu celelalte ingrediente.
3.Adaugati iodul si amestecati.
4.Stropiti tufele de rosii cu solutia obtinuta, folosind un pulverizator marunt. Cel mai bine ar fi sa realizati aceasta fertilizare in zilele posomorate, dis-de-dimineata sau pe inserate. Daca o veti aplica in zilele sau orele insorite, plantele pot suferi arsuri severe.
5.In timpul fertilizarilor ulterioare (nr. 2 si 3) puteti sa stropiti doar frunzele superioare ale tufelor: acolo unde se afla inflorescentele, florile si ovarele. Borul se acumuleaza in structurile plantei. De aceea, frunzele inferioare nu vor avea de suferit.
Fertilizarea foliara a plantelor va va ajuta sa economisiti timpul si consumul de preparate. De asemenea, in acest mod plantele asimileaza mai repede substantele folositoare.
De obicei, se realizeaza 3 fertilizari: la inceputul formarii bobocilor, in perioada infloririi abundente si la inceputul formarii fructelor. Trebuie neaparat sa aplicati macar una — la inceputul formarii bobocilor.
Acidul boric este foarte eficient in combaterea manei, stimuleaza inflorirea si previne caderea lor:
Pe langa acestea, previne putrezirea si alterarea rosiilor, indeosebi cand exista umiditate excesiva si mareste fluxul de zahar catre fructe. Daca cultivati rosiile pe sol deschis si sezonul este ploios, luati in consideratie fertilizarea cu acid boric, care trebuie realizata in perioada infloririi tufelor de rosii.
Deficitul de bor se manifesta prin ingalbenirea, rasucirea, deformarea si reducerea dimensiunii frunzelor superioare de pe tufe. Lastarii superiori se usuca treptat, iar tufele infloresc foarte putin si nu formeaza ovare.
Si iodul este important pentru rosii. El stimuleaza formarea ovarelor si coacerea fructelor, imbunatateste metabolismul azotului si reduce semnificativ riscul de aparitie a putregaiului radacinilor, manei si altor afectiuni.