Știri Agricole

Tehnologia și agricultura: cum se pot ajuta una pe cealaltă

Tehnologia și agricultura: cum se pot ajuta una pe cealaltă
Tehnologia și agricultura: cum se pot ajuta una pe cealaltă

Când agricultura a prins rădăcini pentru prima dată, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, a declanșat o schimbare semnificativă în modul de viață al oamenilor și, implicit, a pus bazele societății pe care o cunoaștem astăzi. Supranumită „revoluția neolitică”, integrarea agriculturii în viața oamenilor a permis acestora să renunțe la stilul de viață nomad de vânători-culegători. Astfel, au luat naștere orașe și civilizații complexe, modelând lumea așa cum o cunoaștem noi.

Agricultura: între necesitate și potențialul de poluare

Agricultura a permis creșterea explozivă a populației, a ridicat speranța de viață a oamenilor și le-a ușurat foarte mult viața zilnică. Industrializarea agriculturii, care a avut loc acum aproximativ două secole, a dus la o creștere semnificativă a populației: de la un miliard până la aproximativ 7,5 miliarde de oameni. Ca urmare, agricultura, în forma sa modernă, actuală, a testat la maximum limitele resurselor de mediu pe care natura ni le pune la dispoziție.

Deși biotehnologia este un domeniu de actualitate, care încă se fundamentează pe baza datelor și rezultatelor obținute, progresele în domeniul științei semințelor permit ca viitoarele culturi să fie mult mai rezistente la secetă, potențiali dăunători, infestări, stimulând în același timp productivitatea agricolă și sporind rezistența specifică culturilor. Doar atunci când agricultura va fi redefinită, impactul fiind redus la minimum, vom putea vorbi de „agricultură sustenabilă”.

Tehnologia poate transforma agricultura pe care o cunoaștem

Datorită progreselor tehnologice din ultimii ani, descoperirilor științifice și ingeniozității umane, au fost oferite lumii o gamă fără precedent de instrumente și metode prin care sistemul alimentar poate fi transformat în vederea atenuării impactului pe care această industrie gigantică îl are asupra naturii, climei și ecosistemului înconjurător. Se are în vedere, așadar, adoptarea unor forme de agricultură care să fie definite de „sustenabilitate”, concept vital.

Spre exemplu, agricultura de precizie prin previziunile meteorologice în timp real îi pot ajuta pe agricultori să ia decizii zilnici cu privire la momentul și necesitățile de irigare, fertilizare și aplicare a pesticidelor pe mediile de cultură. Agricultura cu mediu controlat permite reducerea și mai semnificativă a impactului nociv. Unele sere inteligente sunt complet automatizate, conduse prin algoritmi care asigură condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea culturilor.

Imagistica de rezoluție superioară poate permite detectarea simptomelor timpurii ale bolilor, stresului hidric și degradării solului, în timp ce dronele care pulverizează îngrășăminte, pesticide și apă pot face acest lucru cu o precizie extraordinară, limitând pierderile. Agricultura inteligentă permite culturilor să își atingă potențialul maximal fără utilizarea excesivă de substanțe chimice care dăunează solului și, implicit, biotopului care trăiește în acesta.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.