Agromedia

Sunt diferite varietăți de AdBlue disponibile pe piață?

Trebuie să fim conștienți că AdBlue este un lichid care colaborează cu sistemul SCR (Sistemul de Reducere Catalitică Selectivă) al unui motor diesel pentru a contribui activ.

Trebuie să fim conștienți că AdBlue este un lichid care colaborează cu sistemul SCR (Sistemul de Reducere Catalitică Selectivă) al unui motor diesel pentru a contribui activ la diminuarea emisiilor de oxizi de azot. În general, vehiculele dotate cu tehnologii pentru controlul activ al emisiilor se recunosc ușor prin prezența inscripțiilor „SCR” sau „albastru” în denumirea lor.

Motorul consumă combustibil în camera de ardere, generând emisii care sunt eliminate prin sistemul de evacuare și trec prin filtrul de particule. Aici, computerul de bord pulverizează lichidul AdBlue în cantitatea calculată necesară.

Un sistem de dozare controlează amestecul de AdBlue cu gazele de eșapament, introducându-le în convertorul SCR. În acest proces, amoniacul din uree reacționează activ cu oxizii de azot din gazele de eșapament, neutralizându-i și transformându-i în azot și vapori de apă, care sunt inofensivi pentru mediu.

Totodată, acest sistem ajută la reducerea consumului de combustibil cu aproximativ 5%. Sistemul AdBlue împreună cu SCR este extrem de eficient, descompunând circa 90% din oxizii de azot și reducând emisiile de hidrocarburi și monoxid de carbon cu 50-70%, în funcție de modelul mașinii.

Există diferențe între soluțiile AdBlue disponibile pe piață? Deși există diverse soluții AdBlue pe piață, toate sunt bazate pe aceleași componente chimice în aceleași proporții. Standardele internaționale asigură o compoziție de 32.5% uree și 67.5% apă deionizată.

Folosirea unui lichid diferit de AdBlue poate cauza daune serioase sistemului. Nu se recomandă completarea cu apă sau utilizarea soluțiilor neomologate AdBlue, deoarece pot dăuna motorului, convertorului catalitic și întregului sistem AdBlue. Se sugerează alimentarea la timp și păstrarea unui rezervor de AdBlue în portbagaj.

Mașina mea necesită AdBlue? Dacă vehiculul dvs. este un model diesel fabricat în ultimii cinci ani, este probabil să fie echipat cu un sistem AdBlue. Dacă nu sunteți sigur, consultați manualul autoturismului sau verificați prezența unui rezervor cu capac albastru.

Se poate anula sistemul Adblue? Da, multi aleg sa anuleze sistemul, AdBlue Off.

Care este durata de utilizare a AdBlue și cât lichid se consumă? Rata obișnuită de consum a AdBlue este de 1 litru la 1000 km în condiții normale de conducere. Aceasta variază în funcție de capacitatea motorului, stilul de condus și viteza. Rata de consum diferă în funcție de motor și de mărimea rezervorului de AdBlue, care variază între 10-15 litri. Este important să alimentați cu AdBlue când indica bordul, deoarece motorul diesel nu va funcționa fără acest lichid.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia