Bugetul pentru Agricultură a atins 2% din Produsul Intern Brut (PIB), conform declarațiilor Ministrului Florin Barbu. El a subliniat că acest nivel de finanțare este esențial pentru asigurarea bunei desfășurări a activităților fermierilor români.
Bani pentru Agricultură! Ministrul Florin Barbu a ținut să dea detalii despre bugetul alocat acestui sector. El a menționat că parlamentarii din comisiile de specialitate au avizat favorabil bugetul pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Conform acestuia, bugetul pentru Agricultură este unul echilibrat. Prin acordarea acestei finanțări se va acorda în continuare sprijin pentru producția internă și eforturile fermierilor români. El a subliniat că alocarea propusă pentru Agricultură va reprezenta 2% din Produsul Intern Brut (PIB).
Aproape 60 de miliarde de lei pentru a investi în agricultură
Florin Barbu a afirmat că sunt planificate aproape 60 de miliarde de lei (prin credite bugetare și credite de angajament) pentru a investi în dezvoltarea agriculturii și a satului românesc. Un accent deosebit este acordat co-finanțării proiectelor desfășurate din fonduri europene. În acest fel, se dorește atragerea integrală a sumele disponibile nerambursabile asociate Politicii Agricole Comune. Ele vor fi direcționate către fermele și unitățile de producție din România.
Conform ministrului, peste 12 miliarde de lei sunt destinate proiectelor care beneficiază de finanțare externă nerambursabilă în cadrul Planului Național Strategic 2023-2027. Aceste fonduri sunt destinate lansării sesiunilor de depunere a proiectelor în cursul anului 2024. Ele vizează și realizarea plăților, acoperind atât campania finală din 2023, cât și cea din anul 2024.
Un angajament ferm al ministrului pentru Agricultură este legat de acordarea în continuare a subvențiilor fermierilor și sprijinul financiar pentru schemele de stat, asigurând fondurile necesare producătorilor români pentru a menține calitatea alimentelor. Pentru această categorie, au fost alocate peste 7 miliarde de lei.
Conform unei postări pe Facebook, Florin Barbu a spus că vor continua programele a căror implementare le asigură fermierilor predictibilitate. Acestea sunt:
Programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție,
Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă ;
Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (Programul Tomata)
Programul de sprijin a producătorilor de usturoi
Programul de susținere a raselor românești de porcine – Bazna și Mangalița ;
Subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură
Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal si zootehnic –
Finanțarea investițiilor în zona montană pentru colectarea și depozitarea laptelui, dezvoltarea stânelor, precum și pentru construirea centrelor de colectare- depozitare fructe de pădure, în baza contractelor încheiate până la 31.12.2022.
Programe noi pentru sprijinirea financiară a producătorilor agricoli
Acesta a anunțat și introducerea de programe noi pentru sprijinirea financiară a producătorilor agricoli prin acordarea de ajutoare de stat, în conformitate cu cadrul temporar UE. Aplicabilitatea a fost extinsă până la data de 30.06.2024, cu un plafon financiar de 1,8 miliarde de euro. Este vorba despre:
Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii vacilor de carne și a bivolițelor
Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii porcilor și păsărilor
Ajutor de stat acordat cultivatorilor de cereale în campania de toamnă 2023 exprimat sub forma unui grant în suma de 100 euro/ha.
ț
În bugetul anului 2024, au fost incluse sumele necesare pentru implementarea a două programe de o importanță extrem de mare pentru securitatea alimentară a României. Acestea, conform ministrului, sunt:
Programul INVESTALIM, cu o alocare financiară necesară pentru semnarea contractelor de finanțare de peste 730 de milioane de lei. Acest program vizează investițiile în unități de procesare, având ca obiectiv producerea locală a alimentelor esențiale pentru necesitățile noastre.
Programul de asigurare a independenței energetice a producătorilor agricoli și a Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), prin accesarea resurselor Fondului de Modernizare în valoare de 750 de milioane de lei. Acest program urmărește investițiile în producerea energiei verzi pentru reducerea costurilor de producție și implicit a prețurilor alimentelor.
Fonduri importante anunțate de ministrul Florin Barbu
Ministrul pentru Agricultură a mai anunțat alocarea a 3 miliarde de lei. Banii sunt dați pentru a continua investițiile în Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații. Ei vor fi utilizați și pentru furnizarea apei gratuite până la stațiile de punere sub presiune și pentru acoperirea a 50% din costurile de energie electrică utilizată de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI).
„Respectăm și susținem munca fermierilor și investițiile procesatorilor români! Dacă producem românește, putem cumpăra românește! Așa a fost gândit și realizat Bugetul Ministerului Agriculturii”, a mai scris Florin Barbu pe Facebook.