Descoperă

Cheltuieli uriaşe, de la 1 ianuarie 2024, pentru toţi şoferii români. Amenzi mai mari, carburanţi mai scumpi, asigurări RCA costisitoare

Începând cu 1 ianuarie 2024, şoferii români vor avea cheltuieli mai mari pentru a putea circula, în continuare, pe şoselele din România. Amenzile cresc, carburanţii se scumpesc, iar asigurările RCA vor fi mult mai scumpe.

Maşina a devenit, în ultimii ani, în România, un lux pe care românii încă şi-l mai permit, având în vedere nivelul de trafic de pe şosele, însă, de anul viitor, toate cheltuielile legate de maşină vor creşte semnificativ.

Încă de pe 1 ianuarie, şoferii români vor plăti mai mult pentru amenzi, carburanţi şi asigurări RCA.

În prezent, Codul Rutier prevede la articolul 98 că un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Totodată, valoare unui punct de amendă a fost îngheţată, încă din anul 2018, la valoare de 145 de lei, chiar dacă salariul minim brut pe economie a crescut.

Valoarea unui punct de amendă începând cu 1 ianuarie 2024 va fi de 165 de lei (5% din 3.300 de lei, cât e salariul minim acum). De exemplu, amenda pentru nepurtarea centurii de siguranţă va fi cuprinsă, anul viitor, între 290 şi 435 de lei.

Carburanţi mai scumpi de la 1 ianuarie 2024

Accizele la benzină și motorină, care sunt plătite de toți șoferii, cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024 creșterea va fi de 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel:

33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024
33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024
33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024

Astfel, dacă aplicăm și cota de TVA, rezultă că pentru tot anul 2024 prețul va crește cu circa 0,18 lei pe litru la benzină și cu 0,17 lei pe litru la motorină.

Atenție, aceasta este doar o creștere generată de taxele impuse de stat, ceea ce nu înseamnă că prețurile nu vor fi majorate și din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum.

Asigurările RCA se scumpesc în 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință pentru asigurările RCA de anul viitor.

Noile tarife de referință la polițele RCA, calculate de KPMG și publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vin cu noi creșteri pe majoritatea categoriilor, de la 0,4% și până la peste 6%, față de tarifele publicate în februarie 2023, pe unele segmente regăsindu-se chiar și mici scăderi între 0,6% și 3,3%.

Pentru proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani și care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc , tariful de referință al polițelor RCA este de 4.747 de lei, în creștere ușoară cu 0,8% față de tariful de 4.709 lei publicat în luna februarie din acest an.

Șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani, care au mașini mai puțin puternice, sub 1200 cmc, vor plăti un tarif de referință de 1.939 de lei, în creștere cu 6,4% față de luna februarie când tariful de referință era la 1.822 de lei.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă