Remediile naturale, folosite de bunicii noștri, sunt, în continuare, unele dintre cele mai bune variante pentru afecțiunile ușoare. Acesta este și cazul siropului de brad, un remediu natural pentru afecțiunile pulmonare.
Proprietățile siropului de brad
Datorită proprietăților sale expectorante, bactericide, revulsive și antiinflamatoare, siropul de brad este de mare ajutor atât în cazul răcelilor banale, cât și în cazul bolilor respiratorii. În plus, acest sirop este un aliat al sistemului digestiv, susținând și funcția renală.
Siropul de brad întărește sistemul imunitar, stimulează pofta de mâncare și digestia, atenuează oboseala creierului și reglează activitatea nervoasă. Acest sirop poate fi folosit în caz de bronșită cronică, astm bronșic, traheită, tuse persistentă, sinuzită, gripă, guturai sau faringită.
Siropul de brad se poate face fie folosind mugurii tineri, formați la finalul lunii mai, fie cu cetină tânără de brad care trebuie recoltată în lunile aprilie – mai. Acesta se poate consuma diluat cu apă minerală sau plată, fiind un bun înlocuitor al sucurilor carbogazoase care conțin multe zaharuri.
Rețetă de casă – sirop de brad
Ingrediente necesare:
- un kilogram muguri de brad tineri
- zahăr
- sucul de la o lămâie
- doi litri de apă
Se curăță mugurii de codițe, se spală și se pun în apă, la fiert, timp de o oră. După această perioadă, mugurii se lasă peste noapte la răcit în apa respectivă, acoperiți cu un prosop curat. După ce au ajuns la temperatura camerei, mugurii trebuie băgați la rece.
A doua zi, mugurii se strecoară foarte bine, iar peste lichidul rezultat se adaugă zahăr și zeamă de lămâie (la un litru de lichid, se adaugă un kilogram de zahăr și o linguriță de zeamă de lămâie).
Amestecul se pune, din nou, la fiert, până când se topește zahărul, iar siropul începe să se formeze. Cât e cald, siropul se bune în borcane sau în sticle și se mai bagă pentru cinci minute la cuptor. Apoi, se lasă la răcit, în voie.
Pe lângă sirop, puteți pregăti și o tinctură de muguri de brad, folosind 15 linguri de muguri de brad, două linguri de rășină de brad și 200ml de alcool 900. Recipientul se închide ermetic și se lasă la macerat timp de zece zile.
După această perioadă, amestecul se strecoară, iar lichidul maceratului se consumă astfel: câte o linguriță diluată în 50ml de apă, de câteva ori pe zi, timp de 12 zile.