AgromediaDescoperă

Sfânta Maria Mică: cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Ce nume se sărbătoresc pe 8 septembrie

Sfânta Maria Mică: cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Ce nume se sărbătoresc pe 8 septembrie
Sfânta Maria Mică: cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Ce nume se sărbătoresc pe 8 septembrie

Pe data de 8 septembrie, în fiecare an, milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică, de Sfânta Maria Mică, una dintre cele mai mari sărbători ale lunii.

Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc în această zi Nașterea Fecioarei Maria, prima sărbătoare a noului an bisericesc care a început la data de 1 septembrie.

Milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică pe 8 septembrie

Numele Maria provine din limba ebraică și se traduce ca cea iubită, sau cea îndrăgită. În limba aramaică, Maryam înseamnă doamnă sau stăpână.

2,2 milioane de români au prenume sau derivații care sunt sărbătorite pe data de 8 septembrie. Dintre acestea, 1,8 milioane de femei poartă numele de Maria. De asemenea, 310.751 poartă numele de Marian.

Alte nume derivate:

  • 270.000 femei ce poartă numele de Mariana
  • 51.000 femei ce poartă numele de Marinela
  • 25.947 de persoane cu numele Marina
  • 25.447 cu numele de Marilena
  • 10.834 cu numele Mărioara
  • 1.685 care se numesc Măriuca
  • 162 care se numesc Măria
  • 102.620 bărbați care se numesc Marin
  • 3.332 bărbați care se numesc Marinică.

Mai sunt și alte prenume care se sărbătoresc pe data de 8 septembrie: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel.

Ce semnificație are sărbătoarea

În creștinism, Nașterea Maicii Domnului are o mare semnificație. Apariția acesteia în viața părinților săi, Ioachim și Ana, a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil, spunând că acest prunc va fi ales al Domnului.

Fecioara Maria a crescut la templu, fiind închinată Domnului de părinții acesteia care s-au chinuit mult să facă un copil. Așadar, Fecioara Maria a devenit Născătoare de Dumnezeu.

Fecioarei Maria îi sunt închinate mai multe sărbători, printre care: Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

De asemena, în această zi se împart bucate sfințite, cum ar fi struguri sau prune, în amintirea celor pierduți.

De Sfânta Maria Mică femeile însărcinate sau care își doresc să aibă copii se roagă la Maica Domnului pentru reușită și pentru sănătatea copiilor.

Rugăciune de Sfânta Maria Mică

„Preasfântă, Preacurată şi Preaminunată Fecioară şi Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, Te rugăm ascultă rugăciunea nevrednicilor robi (numele) şi vindecă-ne pe noi, pe cei din familiile noastre şi pe toţi suferinzii din lumea asta bolnavă, de bolile grele, de bolile ştiute şi neştiute de noi.

Fie ca toţi creştinii să Te preamărească şi să Te preacinstească pe Tine, iar noi să avem tot ajutorul cel bun, sfânt şi ceresc. Îţi mulţumim Maică Sfântă pentru vindecare, pentru tot ajutorul Tău, pentru mijlocirea Ta la Preabunul Dumnezeu, că Tu eşti scară la Cerul Sfânt, pentru rugăciunile noastre şi ajutor nemijlocit în cererile noastre cele îndreptăţite.
Amin!”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia