Descoperă

Sfânta Maria Mică, ce este interzis să faci

Sfânta Maria Mică, ce este interzis să faci
Sfânta Maria Mică, ce este interzis să faci

Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită pe data de 8 septembrie, reprezintă prima mare sărbătoare a noului an calendaristic care începe pe 1 septembrie. În popor, această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Sfântă Mărie Mică.

Naşterea Maicii Domnului apare în Protoevanghelia lui Iacov, o carte scrisă în anul 145, însă nu este trecută în Noul Testament. Peste două milioane de români își vor sărbători, pe 8 septembrie, ziua onomastică.

Ce nu ai voie să faci de Sfântă Mărie Mică

Biserica Ortodoxă prăznuiește patru mari sărbători închinate Fecioarei Maria. Acestea sunt:

  • 25 martie – Buna Vestire
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
  • 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului
  • 21 septembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului

De Nașterea Maicii Domnului, creștinii nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă și nici să facă curățenie în casă. Conform tradiției populare, cine face aceste lucruri atrage răul asupra sa.

De asemenea, în această zi nu se gătește și oamenii nu aprind focuri în case, pentru a nu atrage bolile care ”pocesc oamenii”. În plus, în această zi nu se muncește câmpul, alminteri recoletele vor fi blestemate iar vitele se vor îmbolnăvi.

Tinerele fete nu au voie să își tundă părul și să-l arunce la gunoi, pentru că vor rămâne nemăritate. Este interzis scăldatul în ape curgătoare, pentru a nu atrage tristețea Fecioarei Maria.

Pe data de 8 septembrie, în ziua Nașterii Maicii Domnului, creștinii țin candela aprinsă toată ziua, în dreptul icoanei. Creștinii merg la Biserică și aduc fructele toamnei la sfințire, urmând să se dea de pomană oamenilor sărmani.

Sfânta Maria Mică, ce este interzis să faci

 

Tradiții de Nașterea Maicii Domnului

În această zi de mare sărbătoare, nu este bine să mergi înapoi și nici să stingi candela aprinsă în dreptul icoanei Maicii Domnului. După ce candela a fost aprinsă dimineața, aceasta trebuie lăsată să ardă toată ziua, până când se consumă complet.

Plantele de leac nu se mai culeg, fiindcă tradiția spune că și-au pierdut puterile tămăduitoare la această dată.

Tradiția populară spune că femeile care se roagă să rămână însărcinate vor fi ascultate de Fecioara Maria care le va îndeplini dorința. Femeile deja însărcinate care se roagă la Fecioara Maria vor avea o naștere ușoară.

Tinerii care vor să se căsătorească, se pot ruga la Maica Domnului pentru a-și găsi sufletul pereche.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă