Știri Agricole

Se scumpește pâinea. Câte tone de cereale a exportat România

Se scumpește pâine. Câte tone de cereale a exportat România
Se scumpește pâine. Câte tone de cereale a exportat România

Reprezentanții Rompan au anunțat o nouă scumpire a pâinii, unul dintre cele mai căutate și cumpărate produse alimentare din România. Cauzele acestei scumpiri, spun specialiștii, ar fi un cumul de factori.

De ce se va scumpi pâinea din nou

Conform reprezentanților Rompan, pâinea se scumpește din cauza majorării prețurilor la electricitate, gaze naturale și carburanți, dar și din cauza recoltei nesatisfăcătoare.

Așadar, românii vor plăti 1,5 lei până la sfârșitul anului, pentru clasica franzelă de 300 de grame, față de prețul plătit în prezent, de 1,2 lei pentru o pâine de același gramaj.

Una dintre cele mai importante cauze care a dus la această scumpire este legată de condițiile meteorologice nevafovarabile. Ploile au distrus recoltele în acest an, chiar dacă s-ar fi presupus că vor fi mult mai mari decât anul trecut.

Astfel, ploile abundente și furtunile au afectat atât casele românilor, cât și culturile, scăzând semnificativ calitatea cerealelor rămase, motiv pentru care doar jumătate din totalul culturilor poate fi folosită în domeniul panificației.

De altfel, această situație gravă este regăsită și în cazul altor țări europene care se confruntă cu aceeași criză a recoltei de grâu scăzută și slabă calitativ.

Fermierii susțin că ploile au întârziat și procesul de recoltare al grâului, fiind nevoiți să amâne de nenumărate ori și să întoarcă toate combinele pregătite de recoltare din drum.

Se scumpește pâine. Câte tone de cereale a exportat Româia

Cantitatea de cereale exportată de România în 2021

Comisia Europeană a eliberat date confrom cărora România a exportat până acum, anul acesta, în jur de un milion de tone de cereale, doar în afara Uniunii Europene.

Din această cantitate, mai mult de jumătate este reprezentată de orz, cu un total de 537.000 de tone. Restul constă în porumb, cu un total de 41.300 de tone și în grâu, cu un total de 430.000 de tone.

„În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare. După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii, a declarat Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pentru digi24.ro.

În prezent, România este pe primul loc în rândul exportatorilor de cereale din Uniunea Europeană, fiind urmată de Franța.

„Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite. Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu 5300 de kg la hectar”, a completat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii pentru sursa citată.

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români au susținut că, în 2021, în România s-ar putea produce un total de 34 de milioane de tone de cereale.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.