Uniunea Europeană încearcă să reducă gradul de poluare și a luat o serie strictă de decizii cu privire la acest aspect. UE vrea să interzică automobilele pe benzină din 2035, însă mai există o măsură care nu este deloc pe placul oamenilor iubitori de carne.
Statele europene trebuie să reducă drastic consumul de carne până în 2050
Această măsură este legată de scăderea consumului de carne, iar țelul final este ca reducerea consumului să ajungă la un procent de 71% până în anul 2050.
Unele state europene s-au alăturat deja mișcării, interzicând reclamele la carne animală începând cu anul 2024. Este vorba despre un oraș olandez, numit Haarlem și care are o populație de aproximativ 160.000 de locuitori. Astfel, reclamele nu vor mai putea fi puse în stațiile de autobuz sau în adăposturile și spațiile publice.
Conform ultimelor statistici, un european consumă, de fapt, doar 460g de carne pe săptămână, deși cumpără mult mai multă. Astfel, o mare parte dintre produse ajung la coșul de gunoi.
România se află pe locul 25 în topul cumpărătorilor de carne (63.9 kilograme), însă acest loc este cauzat, mai degrabă, de prețurile mari și de salariile mici. În Europa cea mai multă carne este consumată în Spania şi Portugalia (100 şi 94 kilograme de carne pe an), iar pe locul 3 se află Polonia, cu 88.7 kilograme în medie.
În plus, pentru o dietă echilibrată, o persoană ar trebui să consume în jur de 300g de carne pe săptămână, iar specialiștii în nutrieție susțin că o scădere a cantității consumului de carne este posibilă cu puțin efort.
Producția de carne cauzează un grad ridicat de poluare, din cauza emisiilor de CO2, iar scăderea consumului ar ajuta la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate. Spre exemplu, în Scoția există o petiție prin care cetățenii cer statului să interzică treptat consumul de carne, deși Scoția face parte din Regatul Unit, așadar în afara Uniunii Europene.
Începând cu anul 2022, în Germania s-a interzis consumul de carne la evenimentele organizate de Ministerul Mediului. În cadrul discuțiilor s-a menționat că și oamenii sunt afectați de consumul de carne, nu doar mediul, carnea fiind des asociată cu bolile de inimă.
Carne artificială sau produse din insecte?
Încă de la îmceputul anilor 2000, specialiștii au început să creeze carne artificială, aceasta fiind obținută din boabe de soia, de grâu, alte cereale sau ciuperci. De asemenea, mai există varianta cărnii in vitro, obținută prin injectarea de țesut muscular de la un animal într-o cultură celulară, astfel crescând numărul de celule în afara corpului animalului.
O altă variantă a scăderii emisiilor de carbon este consumul de insecte. Acestea conțin proteine și poluează mult mai puțin. O fermă de greieri folosește cu 72% mai puțin CO2 decât una de găini.
Producătorii vor fi obligați să menționeze ingredientele folosite pe etichetă, așa că oamenii vor fi la curent cu produsele pe care le consumă. Un sondaj din 2020 susține că doar 10% dintre europeni ar dori să înlocuiască produsele din carne cu cele din insecte.