Preparatele din carnea de miel reprezintă una dintre cele mai importante tradiții culinare românești în perioada Paștelui. Ciorba, friptura, drobul, toate mâncărurile delicioase sunt gătite folosind carnea de miel.
Creșterea prețurilor la cereale duce la majorarea prețurilor alimentelor
În 2022, prețul pentru carnea de miel s-a scumpit cu 30%. Contextul socio-politic actual a dus la scumpirea mai multor produse, începând de la cereale, la îngrășăminte și combustibil. De asemenea, prețurile la energia electrică și gaze au crescut de la începutul anului.
Toți acești factori duc la scumpiri majore și în cazul alimentelor, iar carnea de miel nu se diferențiează de restul produselor. Din cauza scumpirilor, crescătorii de animale sunt obligați să majoreze prețurile pentru a nu da faliment, mai ales atunci când au o afacere mică. Crescătorii sunt obligați să vândă carnea de miel cu un preț mult mai mare pentru a-și putea asigura plățile în iarna care vine.
Anul trecut, în aceeași perioadă, carnea de miel în carcasă se vindea cu prețuri cuprinse între 16 lei și 33 de lei pe kilogram. În prezent, românii vor trebui să plătească între 35 și 45 de lei pentru carnea de miel tăiat. În viu, un kilogram de carne de miel va costa în jur de 20 de lei.
Cât costă carnea de miel în supermarket
În supermarketuri, prețurile diferă în funcție de ce parte a mielului vă interesează. Spre exemplu, în Cora, o pulpă de oaie cu os se vinde la prețul de 31,99 de lei pe kilogram. Cotletul de oaie cu os se vinde la prețul de 40,99 de lei pe kilogram.
În Kaufland puteți găsi spadă de miel cu os la prețul de 59,99 de lei pe kilogram.
În Piața Obor din București, puteți găsi jumătate de miel, fără cap și fără organe, la prețul de 300 de lei. Un pachet de miel pentru friptură vă va costa 135 de lei, un pachet de miel pentru ciorbă vă va costa 108 lei, iar un pachet pentru grătar sau stufat vă va costa 89 de lei.