România a devenit peste noapte, lider european la exportul de cereale, în principal de grâu, orz, soia, și ulei de floarea soarelui.

Cu cerealele Ucrainei, blocate în porturi și silozuri, și exporturile Rusiei oprite, țările care depindeau de aceste mărfuri s-au reorientat.

″Este o oportunitate pentru noi″⁣, spune ministrul agriculturii, care dă asigurări, că avem suficiente rezerve, și doar surplusul, merge la export.

Din ziua în care a început războiul, pe 24 februarie, la bursele internaționale prețul grâului a explodat și a ajuns la un nivel istoric.

Astfel, intermediatrii de pe pe piața cerealelor au știut că este un moment bun să facă profit. Așa că au cumpăraț grâne de la fermierii români care îl păstrau în silozuri.

Daniel Radu, fermier: ″Ne-au sunat și ne-au spus, uite, avem un preț bun și dacă vrei să vinzi cerealele pe care le ai pe stoc. Iar fiecare fermier a decis, dacă vinde sau nu vinde. E o perioadă foarte bună. datorită creșțerii prețurilor la cereale putem să compensăm și să recuperăm din cheltuielile cu îngrășămintele., pesticidele, motorină. Din 2010, de când fac agricultură așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Ca prețurile să fie atât de mari, să crească cu 60,70%”

Victor Beznea, Secretar general ARCPA: ″Prețuri cu o volatilitate extremă. Adică și creșteri și scăderi cu amplitudini foarte mari. 20,30 de euro, uneori în aceeași zi. Ceea ce n-am mai văzut în toată cariera mea. În aceeași zi să ai asemenea fluctuații”.

Cu o producție record, de peste 11 milioane de tone de grâu anul trecut, România a devenit rapid furnizor pentru țările cu deficit de grâne.

În ultimele două săptămâni România a exportat aproape 180 de mii de tone de grâu și a devenit astfel principalul exportator la nivelul Uniunii Europene. Anul trecut, în aceeași perioadă fluctuăm între locul 5 și 7 în rândul țărilor care dădeau grâu la export, cu o cantitate de 62 de mii 800 de tone. Adică aproape de trei ori mai puțin.

România a devenit importantă și la exportul de orz. De la începutul lunii, din țara noastră au plecat spre statele din afara blocului comunitar, aproape 48 de mii de tone. Ocupăm astfel locul doi în rândul țărilor europene care au exportat orz în ultimele două săptămâni. După Franța, cu peste 92 de mii de tone.

Este șansa României de a ieși în față ca țară mare producătoare de cereale, spune Ministrul Agriculturii, care dă asigurări că avem suficientă marfă pentru consumul intern, dar și în rezervele de urgență ale statului.

Adrian Chesnoiu, ministerul Agriculturii: ″Avem consumul intern asigurat, iar surplusul poate merge către aprovizionarea altor state”.

În primele două săptămâni de la începutul războiului România a fost și cel mai mare exportator de soia și ulei de floarea soarelui.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *