Ultimele date publicare de Comisia Europeană ne arată că România a exportat, până acum, 2,61 milioane de tone de porumb, cea mai mare cantitate din totalul de 3,48 milioane de tone de porumb exportate de statele europene.
Conform datelor prezentate, în sezonului 2021/22 s-au exportat cu peste două milioane de tone de porumb mai mult decât în sezonul precedent. Cea mai mai cantitate de porumb a merc către Iran, exportându-se în jur de 905.000 de tone.
Situația exporturilor de grâu și orz european
În ceea ce privește numărul tonelor de grâu, Comisia Europeană a transmis că, începând din data de 1 iulia a anului precedent și până în data de 6 februarie 2022, s-au exportat 16,92 milioane de tone de grâu moale european.
Asemenea exporturilor de porumb, și cele de grâu moale au fost mai semnificative ca sezonul trecut, cu un total de 16,22 milioane de tone.
Statul fruntaș al exporturilor de grâu este Franța, cu un total de 4,97 milioane de tone de grâu, pe locul doi fiind România, cu un total de 4,64 milioane de tone, urmată de Germania, cu 1,98 milioane de tone. Cea mai mare cantitate de grâu a ajuns în Algeria, cu un total de 2,58 milioane de tone livrate, dar și în China și Egipt, cu un total de 1,64 milioane de tone fiecare.
Exporturile de orz european au ajuns la un total de 5,14 milioane de tone până la data de 6 februarie 2022, cu 390.000 de tone mai mult decât în sezonul precedent. Franța rămâne pe primul loc și în ceea ce privește exportul de orz, cu un total de 2,35 milioane de tone, iar România este pe locul doi, cu un total de 1,56 milioane de tone.
Destinația principală a orzului european a fost China, cu 2,09 milioane de tone exportate, dar și Arabia Saudită, cu aproape 506.000 de tone.
Seceta pedologică din acest an ar putea diminua drastic producția de grâu
Anul 2022 a fost, până acum, un an secetos, susțin specialiștii, mai ales în Muntenia, Drobogea și anumite zone ale Moldovei. Estimările cu privire la producția de grâu, orz și rapiță sunt negative și doar dacă ar exista precipitații în luna martie acestea ar putea fi îmbunătățite. Vremea de la început de an nu a favorizat deloc agricultura.
„Am plecat cu stângul din toamnă, efectiv am întârziat epoca de semănat, la un moment dat eram într-o foarte mare întârziere din cele 2.150.000 de hectare care trebuiau însămânțate cu grâu. Aveam undeva la sfârșitul lunii octombrie circa 1.760.000, din cauza lipsei de apă. În acel moment, cu o răsărire târzie, neuniformă pe fondul lipsei de apă, am ajuns unde suntem acum”, a declarat Cezar Gheorghe, analist piața cerealelor, pentru Digi24.ro.
În ceea ce privește cultura de grâu, specialiștii estimează că va fi cu 3 milioane de tone mai mică decât anul trecut.