Știri Agricole

Rezervația de zimbri din România. Ce populație este în țara noastră și care e diferența dintre un zimbru și un bizon

Rezervația de zimbri din România. Ce populație este în țara noastră și care e diferența dintre un zimbru și un bizon
Rezervația de zimbri din România. Ce populație este în țara noastră și care e diferența dintre un zimbru și un bizon

În luna iulie a acestui an, opt zimbri au venit din Germania în rezervația din Măgura Zimbrilor, Armeniș, urmând să se alăture celor 57 exemplare libere din Carpații Meridionali.

Aceștia au fost selectați din cinci rezervații germane (Wisentgehege Springe, Wisentgehege Donaumoos, Wildpark Bruderhaus, Nationalpark Kellerwald-Edersee, Nationalparkverwaltung Bayerischer Wald).

În rezervația din Măgura Zimbrilor mai s-au alăturat șase femele și doi masculi

Dintre cei opt, șase sunt femele, iar acestea au fost aduse în rezervația Springe pentru a forma o turmă oficială, crescând, în acest fel, șansele de adaptare într-un mediu nou.

„Pregătirile pentru transport necesită multă atenție. De la selecția exemplarelor pentru a avea diversitate genetică, până la montarea colarelor și îmbarcarea lor, suntem cu totul focusați pe binele zimbrilor, pe șansa lor de a trăi în libertate”, a declarat Florin Hălăștăuan, coordonatorul rangerilor.

Rangerii vor ține animalele sub supraveghere strictă, prin semnale GPS, pentru a putea aduna date și informații utile pentru cunoașterea compartamentului zimbrilor în astfel de medii.

„Fiecare transport reușit și fiecare naștere în sălbăticie este un succes pentru efortul depus în conservarea acestor animale vulnerabile și nu numai, fiindcă zimbri sunt elemente cheie pentru sănătatea unui ecosistem, precum și pentru sănătatea noastră, în plus dezvoltarea sustenabilă în zona proiectului, prin ecoturism, depinde de ei”, susține Marina Drugă, Manager proiect LIFE-Bison, WWF-România.

Rezervația de zibri din Hațeg

Rezervaţia din pădurea Slivuţ a fost înființată în 1958, cu ocazia sosirii din Polonia a unei perechi de zimbri, numiți Podarec şi Polonka, fiind primul loc din România unde existau zimbri europeni.

Apoi, conform tradiției, exemplare născute în România au primit nume care încep cu litera R, fiind distribuiți și în alte rezervații, ca cea din Neamț sau Neagra Bușcani, alți 47 de pui pentru repopulare.

Primii pui născuți în România au fost numiți Roman, Retezan și Romina. În 2012, cei 10 adulți din rezervația Hațeg se numeau Roșu, Romeo, Romanița, Roxi, Roxana și Rozina, având vârste cuprinse între 3 și 13 ani.

Apoi, s-au născut și alți zimbri, numiți, Romulus, Roman, Rodica și Roibu. Rezervația din Hațeg se întinde pe o suprafață de 50 de hectare.

Care este diferența dintre zimbru și bizon

Deși zimbrul și bizonul au un strămoș comun, astăzi dispărut, aşa numitul bizon de stepă sau bizon diluvial (Bison priscus), cele două specii sunt diferite.

Ambele se regăsesc doar pe continentul european, sau pe cel nord-american, așa cum a fost și cazul strămoșului lor.

Zimbrul este cel mai mare mamifer de pe uscat din Europa, un mascul putând să atingă o greutate de peste 900 de kilograme. Femelele sunt mai mici, având o greutate cuprinsă între 320 și 640 kg.

Zimbrul este mai înalt ca bizonul, mai zvelt, având o constituție fizică care îi permite să fie mai agil. Coloritul este uniform, cu păr gri-maroniu, mai mare în partea din față a corpului.

Zimbri au coarnele şi cozile proporţional mai lungi decât ale bizonilor, cu 14 perechi de coaste, față de bizoni care au 15. Zimbri sunt ierbivori, petrecând în jur de 80% din zi mâncând.

Doar 3000 de exemplare de zimbri mai sunt existente în toată lumea.

Bizonii au amplasat gâtul mai jos, ceea ce le permite mai degrabă să pască iarbă, față de zimbri care preferă frunzele copacilor. Zimbri preferă să se lupte cu ajutorul coarnelor, pe când bizonii aleg să izbească adversarul cu toată puterea.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.