Socata este una dintre băuturile miraculoase ale verii. Pe lângă gustul extraordinar, socata aduce multe beneficii organismului atunci când este consumată des. Această băutură este perfectă pentru zilele călduroase de vară.
Rețetă – socată cu lămâie
Ingrediente necesare:
- 10 flori de soc mari
- 300 g zahăr
- 4 lămâi mici sau 2 mari
- 3 litri de apă
Mod de preparare
Florile de soc se spală și se aleg cu atenție. Două dintre lămâi se taie în felii subțiri, iar celelalte două se storc. Zahărul și sucul de lămâie se pun într-un recipient de sticlă. Apoi, se toarnă jumătate din cantitatea de apă și se amestecă bine până se topește zahărul.
După ce zahărul este topit, se adaugă și florile de soc și feliile de lămâie și se completează cu apă. Se acoperă recipientul cu o farfurioară și se așează la soare pentru 2-4 zile, în funcție de cât de călduroasă este vremea. În această perioadă, trebuie să amestecați ingredientele cu o lingură măcar o dată pe zi.
Dacă vă place socata mai fermentată, atunci o puteți lăsa mai mult. Dacă nu, atunci o puteți strecura, iar lichidul se pune în sticle pe care să le păstrați la rece, preferabil la frigider. Socata rezistă la frigider timp de aproximativ patru zile.
Trucuri și sfaturi
Unele persoane aleg să folosească drojdie pentru a grăbi procesul de fermentație. Totuși, dacă nu doriți să folosiți drojdie, însă v-ar plăcea să grăbiți fermentarea, puteți să adăugați câteva boabe de orez.
De asemenea, puteți să folosiți miere în loc de zahăr. Dacă nu doriți să folosiți nici miere, puteți să îndulciți socata cu stafide. Stafidelele trebuie deshidratate cu o seară înainte de a prepara socata.
Beneficiile socatei de casă
Florile de soc conțin o multitudine de substanțe active, printre care bioflavonoizi ori acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.
Socata este de mare ajutor persoanelor care suferă de anxietate, ajutând la relaxarea organismului. Dacă aveți blocaje emoționale, consumul de socată vă va ajuta să le depășiți.
Mamele care alăptează pot consuma socată dacă au nevoie să stimulez secreția laptelui.
Ceaiul de soc este de mare ajutor împotriva tusei și afecțiunilor respiratorii, asemenea gripei, bronșitei, răcelii, gutei sau faringitei.
De asemenea, ajută la eliminarea excesului de apă din organsim, contribuind la dizolvarea excesului de strat adipos, fiind de mare ajutor persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Socata este un diuretiv natural, ajutând la detoxifierea organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi.
Compresele cu infuzii de flori de soc se pot utiliza pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furuncule, abcese, conjunctivite.