AgromediaRețete

Rețetă mucenici muntenești – când se gătesc și de ce e bine să-i consumăm în fiecare an

Rețetă mucenici muntenești - când se gătesc și de ce e bine să-i consumăm în fiecare an
Rețetă mucenici muntenești - când se gătesc și de ce e bine să-i consumăm în fiecare an

În fiecare an, pe 9 martie, românii sunt împărțiți în două tabere în ceea ce privește mucenicii: unii oamenii îi preferă pe cei moldovenești, în timp ce alții nu pot concepe să nu guste din zeama aromată a mucenicilor muntenești.

Este adevărat, gospodinele pot pregăti mult mai ușor mucenicii muntenești care se găsesc în comerț, însă, făcuți în casă, aceștia ar fi și mai migăloși. Totuși, gustul este unul deosebit: măcinicii, indiferent de felul lor, trebuie consumați.

De ce e bine să consumăm mucenici pe 9 martie

Conform tradiției, mucenicii, fie că sunt moldovenești sau muntenești, se consumă pentru a aminti de cei 4o de mucenici, soldații creștini care s-au sacrificat pentru credința lor, fiind închiși și bătuți cu pietre timp de opt zile atunci când n-au vrut să se închine idolilor.

Tocmai de aceea, colacii se fac în forma cifrei opt, ca amintire pentru cele opt zile de suferință ale mucenicilor. De asemenea, în această zi se împart și alte alimente, de obicei de post, fiind în perioada postului Paștelui.

Rețetă mucenici muntenești de post

Ingrediente pentru mucenici de casă de la zero:

Pentru 4 porții:

  • 200ml apă
  • 400 g făină
  • un praf de sare

Pentru zeama de mucenici:

  • 1l apă
  • 250g zahăr
  • coajă de lămâie și portocală
  • 200g nucă măcinată

Dacă doriți să faceți măcinicii de la zero, atunci trebuie să vă apucați cu o zi înainte pentru a avea timp să se usuce. Puneți făina cernută, apa și sarea într-un castron încăpător și frământați până aluatul devine elastic. Acoperiți-l cu folie de plastic și lăsați-l să se odihnească timp de o oră.

Puteți modela măcinicii de mână, sau folosindu-vă de o formă specială pe care o găsiți în comerț. Manual, aceștia se pregătesc din șnururi lungi și subțiri care apoi se modelează în cifra 8. Mucenicii se lasă la uscat timp de o zi.

După uscare, aceștia sunt gata de preparat. În cazul în care folosiți mucenici din comerț, rețeta este aceeași.

Într-o oală încăpătoare, se pune apă la fiert, alături de zahăr, coajă de lămâie și portocală și nucă, până dă într-un clocot. Atunci se adaugă și mucenicii și se lasă la fiert până se ridică la suprafață. Puteți verifica dacă sunt bine fierți gustând dintr-unul.

După ce s-au fiert mucenicii, se stinge focul și se adaugă esență de rom.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia