În data de 9 martie, creștinii ortodocsi îi prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici care și-au pierdut viața pentru că nu au renunțat la credința creștină, așa cum le-a poruncit împăratului Liciniu. Deși majoritatea românilor sărbătoresc printr-un pahar de vin, sau 44, așa cum cere tradiția și prin preparatul dulce și delicios, ziua Mucenicilor are o mare însemnătate religioasă.
Legenda celor 40 de Mucenici romani
Soldații care s-au opus ordinelor lui Agricolae, conduși de Chirion, mucenicul cel mai înalt în grad, au suferit pentru credința lor. Agricolae, guvernatorul Armeniei, le-a poruncit să intre dezbrăcați într-un lac înghețat, numit lacul Sevastia, iar cei care nu mai rezistau și ieșeau din lac sfârșeau în baia caldă.
Cel de-al 40-lea mucenici a fost nimeni altul decât temnicerul care, văzând îndârjirea și dăruirea celorlalți, s-a sacrificat intrând în apa înghețată. După ce au fost scoși din apă, mucenicilor li s-au tăiat picioarele, iar apoi au fost arși de vii.
“Cum am luptat şi am biruit pe vrăjmaşi, pentru împăratul pământesc, tot aşa vom lupta şi pentru Împăratul ceresc, împotriva vrăjmaşilor Lui”
Chirion
Legenda spune că, în acea zi, s-au întâmplat mai multe minuni. Mucenicii au fost ademeniți cu daruri pentru a se închina la idoli, dar au refuzat și au fost întemnițați. După ce au fost condamnați să moară în lacul înghețat, seria minunilor a început: cel care a ieșit a fost înlocuit de temnicer, temperatura apei a crescut şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor.
Văzând că, peste noapte, niciun soldat nu piere, Agricolae a hotărât să-i scoată, să le distrugă picioarele și apoi să-i ardă pentru a se asigura că nu supraviețuiește niciun bărbat. Apoi, oasele lor au fost aruncate într-un râu din apropiere. Episcopul Petru a mers noaptea, alături de alți credincioși și a adunat oasele mucenicilor care erau luminoase în râu. Părți din moaștele acestora se regăsesc în toată lumea, chiar și în România.
Superstiții de Mucenici
În popor se spune că nu este bine să muncești câmpul în această zi. Conform unei legende, mucenicii i-au cerut lui Dumnezeu să pedepsească un țăran care cultiva mazăre în această zi. Dumnezeu i-a arătat milă țăranului și a cerut fiecărui mucenic să îi sporească recolta. Anul viitor, omul a muncit intenționat în aceeași zi, sperând că își va mări din nou recolta de 40 de ori, însă muncenicii l-au pedepsit cu 40 de săptămâni de boală.
Sărbătoarea mucenicilor coincidea ca perioada cu începerea noului an agrar, iar țăranii, sperând la rod bun și belșug, scoteau plugul afară peste care aruncau un ou.
În anumite zole ale țării, oamenii își strâng gunoiul din casă și din grădină în mijlocul curții, îi dau foc, iar tinerii sar peste foc pentru a fi feriți de rele tot anul. Cenușa rezultată era folosită peste pomi fructiferi și recolte.
„Ieşi căldură din pămînt / Intră tu frig în pămînt!“
Incantație populară
În părți ale Munteniei și Moldovei, oamenii băteau cu botele sau cu maiul în pământ, în speranța de a alunga frigul și de a fi întâmpinați de o primăvară frumoasă.
În Bucovina, după ce bat cu botele în pământ, bărbații obișnuiesc să facă 40 de mătănii pentru fiecare sfânt pentru a fi sănătoși tot restul anului, dar și pentru a găsi bani ascunți în pământ. Tot în Bucovina, bărbații merg la pescuit pe data de 9 martie, iar cel care prinde primul 40 de pești și înghite unul viu, va avea parte de succes la pescuit tot anul. De aici reiese obiceiul de a mânca 40 de peștișori în această zi.
Cele 44 de pahare
În ziua de 9 martie se prepară sfințișorii și se beau cele 44 de pahare. Mucenicii preparați de gospodine sunt o ofrandă adusă sacrificiului celor 40 de bărbați, având diferite rețete în funcție de zonele țării. Unii dintre aceste produse sunt mici, în formă de opt, fierte în zeamă dulce cu nuci și scorțișoară. În zona Moldovei, rețeta de mucenici este diferită, fiind un fel de colaci, tot în formă de opt, fără zeamă.
Cele 44 de pahare de vin se consumă în cinstea celor 40 de soldați care și-au vărsat sângele în numele credinței. Astfel, spune tradiția, bărbații au liber la consumul de vin în ziua de 9 martie.