În fiecare an, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară unul dintre cele mai îndrăgite deserturi tradiționale – mucenicii. Aceștia sunt cu atât mai speciali datorită faptului că se consumă doar o dată în an, conform tradiției.
Tradiții de Mucenici
Conform tradiției, pe data de 9 martie, în afară de mucenici, oamenii mai trebuie să consume 44 de pahare de vin, în amintirea celor 40 de soldați creștini care au fost torturați timp de 8 zile pentru că n-au acceptat să renunțe la credința lor.
În această zi, în zonele rurale, se făceau focuri mari care aveau rolul de a apăra gospodăriile de spiritele rele.
Pentru a avea câștiguri financiare mari, bărbații consumau la fiecare dintre cele 44 de pahare de vin, câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.
Această zi trebuie ținută cu respect, altfel te poți îmbolnăvi timp de 40 de zile. Se spune că nu e bine să dai bani cu împrumut, nici să te cerți cu cineva în această zi. Oamenii care sărbătoresc ziua de mucenici vor avea parte de sănătate și prosperitate.
Rețetă mucenici moldovenești de post
Ingrediente necesare pentru 8 bucăți:
- 500g făina
- 25g drojdie proaspăta/7 g drojdie uscată
- 70ml ulei
- 100g zahar
- 250 ml lapte vegetal sau apă
- coajă rasă de lămâie
- 100 g nucă măcinată
- 5 linguri miere
- un vârf de sare
Pentru siropul de zahăr:
- 600ml apă
- 250g zahăr
- coajă de lămâie
- esență de rom.
Coca mucenicilor se prepară asemenea cozonacului. Dăm făina prin sită și o punem într-un vas încăpător. Încălzim ușor laptele sau apa, până este călduț, dar nu frige la degete și punem drojdia în lichid până se dizolvă bine. După ce drojdia este gata, facem o adâncitură în mijlocul făinii și adăugăm lichidul cu drojdie, apoi uleiul, zahărul și coaja de lămâie.
Începem să frământăm bine aluatul, apoi adăugăm și sarea și continăm să frământăm până aluatul devine suplu și nelipicios. Îl acoperim cu o cârpă curată sau cu folie de plastic și îl lăsăm la dospit, la loc călduț.
După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în 8 bucăți egale. Fiecare bucată se formează în șnururi lungi, pe care apoi le modelăm în cifra 8. Punem mucenicii pe tava tapetată de copt și îi mai lăsăm la crescut încă o oră, acoperiți.
Apoi, îi ungem cu puțină apă sau lapte și îi punem la cuptor timp de 15-20 minute, la 118°C.
Cum se prepară siropul de zahăr
Se pun într-o cratiță antiaderentă apa și zahărul, la foc mic, până când se dizolvă zahărul. Se adaugă esență de rom și coaja de lămâie, se acoperă vasul și se lasă la răcit.
Mucenicii se sufundă în sirop, timp de un minut, apoi îi lăsăm 10 minute pe tavă pentru a se odihni.
Când mucenicii sunt bine însiropați ne ocupăm de miere. Aceasta se pune la foc mic pentru a se fluidiza, urmând să ungem mucenicii cu miere și apoi să-i presărăm cu nucă.