Căpșunile românești sunt unele dintre cele mai aromate și mai apreciate fructe, în special de copii. În cazul în care aveți prea multe, sau doriți să le conservați pentru iarnă, vă propunem o rețetă de dulceață care va fi gata în doar jumătate de oră, fără a folosi ingrediente chimice.
Această dulceață este perfectă pentru micul dejun, pe pâine cu unt sau clătite, fiind un desert perfect de vară și un bun înlocuitor al dulciurilor din comerț.
Dulceață de căpșuni – Ingrediente și pregătire
Ingrediente:
- un kilogram de căpșuni dulci
- 700g zahăr
- 50ml suc de lămâie proaspăt
- o farfurie mică pe care s-o băgați la congelator
În cazul în care doriți să pregătiți o cantitate mai mare, dublați ingredientele, însă nu este indicat să folosiți mai mult de 2-3 kilograme de căpșuni deodată.
De asemenea, dacă doriți ca dulceață să fie mai acrișoară, puteți pune mai multă zeamă de lămâie pentru un gust, cu adevărat, desăvârșit.
Pregătirea
Dintr-un kilogram de căpșuni, va ieși aproape un kilogram de dulceață. Înainte de toate, pregătiți borcanele și capacele care trebuie spălate și sterilizate, apoi lăsate la scurs până se usucă foarte bine.
Căpșunile se pun într-o strecurătoare, peste un castron încăpător, în care se adaugă apă și o lingură de oțet pentru a îndepărta impuritățile. Lăsați căpșunile la înmuiat pentru un sfert de oră, apoi lăsați-le să se scurgă bine. Apoi, se îndepărtează codița.
Se cântăresc și celelalte ingrediente, pentru a avea totul la îndemână.
Într-o cratiță antiaderentă, se pun, pe rând, un strat de căpșuni, unul de zahăr, și tot așa până terminăm căpșunile. Adăugăm și zeama de lămâie și punem cratița pe foc, fără să amestecăm, la foc mic, până când fructele încep să-și lase zeamă.
Dulceață de căpșuni – fierberea
Atunci când căpșunile au început să-și lase zeamă, putem amesteca dulceața și putem da focul un pic mai mare. Dulceața trebuie să fiarbă în jur de 30 de minute în total, însă evoluția acesteia depinde de aragazul fiecărei gospodine.
Dulceața va începe să facă spumă, așa că aceasta trebuie îndepărtată foarte bine. Dulceața se lasă la fiert încă aproximativ 20 de minute.
Continuați să îndepărtați spuma acesteia, până când dulceața scade și prinde o culoare de roșu aprins.
Cum verificăm dacă dulceața este gata?
Una dintre cele mai bune metode este cea a farfuriei înghețate. Scoateți farfuria de la congelator și puneți o căpșună, alături de puțin sirop pe ea. Lăsați dulceața din farfurie să se răcească bine, să ajunge la temperatura camerei. Dacă siropul nu este lichid, iar căpșuna este moale, roșie, dar încă întreagă, atunci dulceața este gata.
După cum se poate vedea în imaginea de deasupra, siropul este prea lichid, așa că am pus dulceața pe foc încă zece minute. Am pus și farfuria înapoi în congelator pentru a-și păstra temperatura scăzută. Am repetat testul, iar dulceața a fost gata.
Dulceața de căpșuni se pune în borcane cât este încă fierbinte, iar capacele se înfiletează foarte bine.
Borcanele de dulceață se depozitează într-un spațiu umbros și răcoros.
Spor la gătit!