Rețete

Rețetă de placintă cu mere a bunicii! Mai bună nu există! Te lingi pe degete

Iată o rețetă moldovenească tradițională pentru plăcinta cu mere, așa cum o făcea bunica! E o plăcintă simplă, cu un gust autentic, dulce și aromată, care îți va aminti de zilele petrecute la țară.

Rețetă de plăcintă cu mere a bunicii! Mai bună nu există! Te lingi pe degete

Pentru aluat:

500 g făină
250 ml apă călduță
2 linguri de ulei
1 linguriță de sare
1 linguriță de oțet

Pentru umplutură:

1 kg mere (de preferință mere Ionatan sau Golden)
200 g zahăr (poți ajusta după gust)
1 linguriță de scorțișoară
50 g unt topit
1 lingură de pesmet (pentru a absorbi umezeala)
Zahăr pudră pentru decor

Cerne făina într-un bol mare și fă o mică adâncitură în mijloc. Adaugă sarea, oțetul și uleiul, apoi toarnă treptat apa călduță și începe să frămânți aluatul până devine elastic și neted. Frământă-l bine timp de 10-15 minute, apoi acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să se odihnească aproximativ 30 de minute.

Spală și curăță merele de coajă, apoi dă-le prin răzătoare. Stoarce ușor merele rase pentru a elimina o parte din zeamă, apoi amestecă-le cu zahărul și scorțișoara. Presară pesmetul pentru a absorbi lichidul rămas, astfel încât aluatul să nu se înmoaie prea tare în timpul coacerii.

Împarte aluatul în două părți egale și întinde fiecare bucată pe o suprafață presărată cu puțină făină, până când obții o foaie subțire. Pune o foaie de aluat în tava unsă cu puțin unt sau ulei și întinde uniform compoziția de mere peste aceasta. Așază a doua foaie de aluat deasupra și presează ușor marginile pentru a sigila plăcinta.

Încinge cuptorul la 180°C. Unge plăcinta pe deasupra cu untul topit pentru un aspect rumen și crocant. Coace plăcinta timp de 35-40 de minute sau până când devine aurie.

După ce plăcinta s-a răcit puțin, presară zahăr pudră deasupra și taie-o în bucăți generoase.
Se servește atât caldă, cât și rece, iar gustul este irezistibil!

Sfatul bunicii: pentru un gust autentic, încearcă să folosești mere locale, care aduc o dulceață naturală și o aromă perfectă. Dacă îți plac aromele intense, poți adăuga puțin cardamom măcinat alături de scorțișoară.

Poftă bună!

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete