AgromediaCasa și Grădină

Rase productive de găini de curte: producția de ouă, greutate și penaj

Rase productive de găini de curte: producția de ouă, greutate și penaj
Rase productive de găini de curte: producția de ouă, greutate și penaj

Microfermele de găini sunt din ce în ce mai căutate în România: posibilitatea de a consuma ouă proaspete de la găinile crescute chiar de noi este foarte importantă. Deși găinile nu se cresc greu, acestea au nevoie de câțiva factori de mediu importanți. De asemenea, este importantă și rasa acestora, mai ales pentru a fi ușor de adaptat condițiilor din România.

Beneficiile microfermelor de găini

Nu doar calitatea ouălor este importantă, ci și beneficiile pe care le aduc găinile unei curți.

Ouăle de la găinile care nu sunt crescute cu ajutorul hormonilor și care beneficiează de spațiu și aer curat sunt foarte diferite. Albușul acestora este mult mai dens, gălbenușul are o nuanță mai intensă, oul în general are o valoare nutritivă mai mare și este mult mai aromat.

Găinile ajută și la eliminarea unora dintre dăunătorii florilor sau răsadurilor, consumând viermi. În plus, găinațul acestora acționează ca un fertilizator natural.

Cele mai productive rase de găini

Australorp 

Găinile din această rasă provin din Australia și sunt cunoscute pentru randamentul mare al ouălor. Acestea fac în jur de 360 de ouă pe an. În plus, această rasă este foarte rezistentă la temperaturile scăzute, așa că se pot adapta bine la climatul țării noastre.

Penajul acestora poate fi albastru, alb sau negru, iar cocoșii pot ajunge la o greutate maximă de 4.5 kilograme, în timp ce găinile pot ajunge la 3.5 kilograme. Un alt avantaj este ritmul creșterii, găinile Australorp începând să ouă la vârsta de 5 luni.

Lohmann Brown Classic

Deși greutatea maximă a unei astfel de găini nu depășește 2 kilograme, această specie este cea mai răspândită în lume, regăsindu-se în toate zonele. În medie, o găină din rasa Lohmann Brown Classic produce 313 ouă pe an, însă consumă o cantitate redusă de hrană.

Araucana

Găinile din această specie originară din America de Sud sunt foarte populare în ultima vreme. Ouăle lor sunt de culoarea verde, dar nici penajul lor nu este mai prejos: verzui cu negru, asemănător cu păsările sălbatice din Insulele Polineziene.

Cocoșii Araucana pot atinge o greutate maximă de aproximativ 2 kilograme, iar găinile ajung la 1.5 kilograme, având un randament mediu de 170-180 ouă pe an.

Rasa italiană

Găinile din această specie au un randament mediu de 200-280 ouă pe an, find cunoscute pentru materialul genetic foarte bun al ouălor care se folosește des pentru obținerea hibrizilor comerciali de ouă.

Greutatea maximă la care pot ajunge cocoșii este de aproximativ 2.5-3 kilograme, în timp ce găinile pot cântări 2-2.5 kilograme. În plus, penajul acestora poate fi foarte diferit, de la portocaliu închis, portocaliu deschis, negru, alb, herminat și argintiu.

Rasa Leghorn este cea mai răspândită în România

Leghorn

În România, rasa de găini Leghorn este cea mai răspândită, având o productivitate de aproximativ 200 de ouă pe an. Deși aceste găini pot fi regăsite în multe varietăți cromatice, cele mai populare sunt cele albe.

Marans

Unul dintre aspectele importante ale acestei rase este penajul foarte colorat și bogat. Randamentul mediu este cuprins între 180-220 de ouă pe an. Cocoșii ajung la o greutate medie de 3-4 kilograme, iar găinile, la o greutate medie de 2-2.5 kilograme.

La Bresse

Aceasta este una dintre cele mai vechi rase de găini din Franța, prezentând trei variante cromatice: penaj negru, alb sau cenușiu. Maculii rasei pot ajunge la o greutate medie de 2-2.5 kilograme, în timp ce femelele au o greutate maximă de 1.7-2 kilograme. Producția medie de ouă este de 160-180 de ouă pe an, iar rasa mai este cunoscută pentru gustul deosebit al cărnii.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia