De obicei, gospodarii cresc răsaduri noi folosind semințe din ultima producție. Totuși, există posibilitatea să dezvoltați răsaduri noi folosind pulpa fructului sau a legumei respective.
Cum poți crește răsaduri în 5 pași simpli
Asta ne arată utilizatoarea de Tik Tok în clipul de mai jos. Pentru a exemplifica procesul, aceasta se folosește de o căpșună. Pentru început, femeia taie căpșuna în felii subțiri. Apoi, le pune într-un ghiveci care a fost umplut pe jumătate cu pământ.
Următorul pas este simplu: le acoperă cu pământ până aproape a umplut ghiveciul și udă solul foarte bine. În plus, femeia ne prezintă și alte variante. Aceasta a crescut răsaduri și pentru roșii, morcovi și chiar lămâi. Totul în doar 5 pași foarte simpli.
Ce trebuie să știi despre răsadurile de căpșuni
Căpșunile sunt unele dintre fructele care se pot cultiva foarte ușor în ghivece. Recipientele potrivite sunt cele deschise la culoare, de regulă nu foarte adânci, cu diametrul de 20-30 cm sau chiar jardiniere.
Solul optim pentru dezvoltarea acestora trebuie să fie bine drenat, afânat, cu fertilitate moderată și un pH între 6-6,8. Astfel, se recomandă un amestec de turbă, pământ de frunze, perlit și nisip, un drenaj bun fiind extrem de necesar.
Iată câțiva dintre cei mai importanți factori de mediu pentru căpșuni:
Lumina – Căpșunile necesită cel puțin 6-8 ore de soare pe zi, așa că un spațiu bine luminat este foarte important pentru o bună dezvoltare.
Fertilizarea – cele mai bune îngrășăminte sunt cele foliare și hidrosolubile, folosite în cantități mici.
Udarea – udarea căpșunilor se efectuează doar atunci când substratul de la suprafață este uscat. De asemenea, este important să nu udați frunzele răsadului.
Un alt pas important este eliminarea stalonilor cu care căpșunii se înmulțesc, în momentul dezvoltării plantelor. Tot în acest sens, atunci când căpșunii și-au încetat perioada de rodire, frunzele bătrâne din apropierea centrului plantei trebuie înlăturate pentru a permite luminii să pătrundă.