Știri Agricole

Protestul fermierilor la Constanța. Peste 100 de agricultori au ieșit cu tractoarele în stradă

Protestul fermierilor la Constanța
Protestul fermierilor la Constanța

Protestul fermierilor la Constanța au adunat peste 100 de oameni nemulțumiți de reacția autorităților la efectele negative ale secetei. Agricultorii au ieșit în străzi pe tractoare, solicitând ca județul Constanța să fie declarat „zonă calamitată din punct de vedere agricol”.

Protestul fermierilor s-a defășurat în Ciocârlia, județul Constanța

Miercuri, pe 26 august, fermierii din Constanța au ieșit în stradă pentru a protesta.

„Dacă nu avem zonă declarată calamitată, nu putem negocia pe picior de egalitate. Noi nu vrem anularea ratelor, poate termenul de amânare pentru politicieni nu este de înțeles! Amânarea ratelor!” a declarat Mircea Chipăilă, un fermier dobrogean.

Fermierii sunt demulțumiți că Guvernul nu îi sprijină în plină pandemie de coronavirus, în condițiile în care și seceta le dă mari bătăi de cap. În Constanța, mai mult de 3 sferturi din suprafața cultivată din județ a fost distrusă. Protestatarii solicită sprijinul Guvernului Orban protejarea producătorilor agricoli. Mulți fermieri au rate și leasinguri pe care își doresc să le poată amâna în contextul acestei crize.

„În zonă vin câteva sute de fermieri. Nu ne putem organiza, înțelegem. Încercăm să respectăm toate regulile stabilite, poliția e cu noi. Încercăm să calmăm spiritele. Așteptăm autorități”, a mai declarat Mircea Chipăilă, conform tomisnews.ro.

Protestul de miercuri s-a încheiat la ora 12

George Scarlat, secretarul de stat în MADR a intervenit pentru a clarifica situația.

”În ultimii 4 ani avem în Planul Național de Investiție în infrastructura de irigații, avem o șansă unică! Vă garantez că ceea ce se va începe anul acesta va schimba în 5 ani foarte multe! Eu înțeleg, nu am cum să vă conving eu astăzi pe dumneavoastră! Rămâne să vedem! 230 de milioane de euro pe care le avem prinse în buget pentru a face despăgubiri, să fi avut 230 de milioane eu, care răspund de ANIF, să faceți investiții, anul acesta am avut cei mai mulți bani prinși, mulți bani dar foarte puțini, 50 de milioane de euro. Întrucât suntem la sfârșit de exercițiu financiar a PNDR 2014-2020, sumele sunt limitate, pentru această sesiune de OUAI-uri au fost 43 de milioane de euro, și ținând cont și uitându-ne în statistici și am văzut proiectele și OUAI-urile care au aplicat și de 5-6 ori și au luat proiecte, în detrimentul unuia care nu a aplicat niciodată și nu a luat niciun proiect.

Am spus să creăm în această ultimă sesiune posibilitatea ca măcar un OUAI, măcar stația de punere în funcțiune să și-o modernizeze și am zis că cei care au beneficiat în ultimii 5 ani, nu mai au de ce să primească punctaj acum. Vă spun ca informație pe care n-am mai spus-o, pe planul națion al de reziliență, avem posibilitatea noi, ca țară, declarând această infrastructură critică a României în ceea ce însamnă schimbări climatice și securitate alimentară, să putem să modernizăm atât infrastructura principală de irigații cât și infrastructura secundară de irigație, dar, atenție, cea care este în administrarea statului. Cea pe care am predat-o către OUAI-uri, către fermieri va trebui pe Planul Național Strategic să prindem în continuare măsura 4.3 pe care o bugetăm.

Fac apel către fermierii care doreau să-și constituie OUAI-uri că avem bani mai mulți să modernizăm noi, sttaul, infrastructura și să o predăm către fermieri la cheie, decât să mai aplice proiecte, pentru că n u vor fi prea mulți bai în PNS pentru măsura asta!

De aceea vă spun că OUAI-ul și măsura 4.3 va fi puțin schimbată, dar vom da posibilitatea în OUAI, ca și până acum, ultimele 2 sesiuni, ca până la 30% să aveți dreptul să achzițoniați echipamente de irigații”, a spus secretarul de stat în MADR, George Scarlat, pentru agrointel.ro.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.