Știri Agricole

Prognoza ANM: vremea rea în aproape toată țara. Cod galben și portocaliu emis de meteorologi

Prognoza ANM vreme rea
Cod galben și portocaliu în România

După o perioadă secetoasă, agricutorii din România se confruntă cu alte probleme din cauza vremii, de această dată din cauza ploilor torențiale și a grindinei.

Avertizări de cod roșu și portocaliu în România

Cod roșu de inundații anunțat pentru județele Mureș și Harghita. Hidrologii au emis avertizarea valabilă până sâmbătă, la ora 16:00.

Precipitațiile înregistrate în ultimele ore au depășit limitele hidrologice, provocând scurgeri pe versanți, torenți și viitori, aducând inundații.

Deja au fost afectate mai multe gospodării din Mureș, unde a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a evacua apa. ISU Mureș a anunțat că 8 localități au fost afectate de ploile abundente. 33 de case au fost afectate în Miercurea Nirajului, Suseni, Petelea, Reghin, Nadeș, Țigmandru, Silivașu de Câmpie și Zau de Câmpie.

Pompierii au intervenit și pentru a construi un dig ce va proteja gospodăriile neafectate momentan.

Și la Galați sunt mari probleme din cauza inundațiilor

Vineri după-amiază, un râu s-a revărasat în vecinătatea orașului Galați, inundând zeci de gospodării din localitatea Smârdan. De asemenea, a fost afectat și un drum, traficul fiind îngreunat.

„Este un pârâu care vine dinspre Smârdan. Nu au mai fost inundaţii în această zonă. Se intervine, apa a intrat în cel puţin 10 gospodării. Nu sunt semne că apele se vor retrage, vom acţiona în continuare cu motopompe şi utilaje”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Cod galben de ploi până luni

Județul Galați se află sub cod galben de plaoie. De asemenea, și Sovata, Gurghiu, Hodac, Brâncovenești, Ibănești, Deda, Batoș, Eremitu, Aluniș, Solovăstru, Lunca Bradului, Vătava, Beica de Jos, Răstolița, Rușii-Munți, Suseni, Ideciu de Jos, Chiheru de Jos, Sărățeni, Măgherani din județul Mureș sunt, până luni la ora 9:00, sub avertizare de cod portocaliu de ploi.

Codul galben de ploi, însoțite de descărcări electrice și grindină este valabil în întreaga țară. Meteorologii au emis avertizarea de sâmbătă, de la ora 10.00, până luni dimineața, la ora 10.00.

Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp. Așadar, după perioada secetoasă care a afectat activitatea fermierilor români, vremea aduce probleme din cauza inundațiilor și a grindinei.

Miron Catalina
Experienta de 5 ani in presa online, a redactat stiri si informatii de actualitate pentru mai multe publicatii din Romania. Abilitatea de a transmite cititorilor stiri de ultima ora si informatii oficiale se regaseste in articolele Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.