Știri Agricole

Producția de cereale a României va fi redusă în acest an. Cu cât se va scumpi pâinea

Producția de cereale a României va fi redusă în acest an. Cu cât se va scumpi pâinea
Producția de cereale a României va fi redusă în acest an. Cu cât se va scumpi pâinea

Prețurile alimentelor vor crește din ce în ce mai mult pe viitor, susțin specialiștii. Nu doar creșterile la energia electrică, combustibil, îngrășăminte și gaze afectează demersul producțiilor, ci și producția de cereale din acest an care, din cauza secetei, va fi cu cel puțin 15% mai mică față de anul trecut.

Scumpirile la energia electrică și îngrășăminte fac prăpăd printre producătorii români

În anul agricol 2020-2021, suprafața de grâu cultivată în România a fost de aproximativ 2,2 milioane de hectare, suprafața de porumb a fost de circa 2,5 milioane de hectare, iar cea de floarea-soarelui de aproape 1,3 milioane de hectare.

Alături de cele 460.000 de hectare unde s-a cultivat rapiță și 350.000 de hectare unde s-a cultivat orz, se fac aproape 5 milioane de hectare, adică puțin peste jumătate din terenul arabil din România, din care s-a cultivat în jur de 34 de milioane de cereale.

Totuși, în anul 2022, situația nu va fi deloc asemănătoare. Agricultorii susțin că, din cauza lipsei zăpezii, grâul nu va fi uniform, iar lipsa ploilor din primăvară va afecta mult culturile.

În ceea ce privește grâul, specialiștii se așteaptă ca producția să scadă cu cel puțin 20,7%, iar cea de porumb cu 9%. Aceste cifre se traduc, practic, cu scumpirea produselor de panificație. Producătorii de produse de panificație susțin că deja merg în pierdere din cauza scumpirilor la energia electrică și combustibil și că vor fi nevoiți să crească prețurile și mai mult.

„Previziunile costului la pâine nu se pot face fără a lua în calcul costul materiei prime și a celorlalte elemente de costuri, adică energie, gaze, salarii și bineînțeles, alte cheltuieli mai mici. Dacă aceste elemente de costuri vor crește, în special materia primă, va trebui să ne punem de acord – nu poți lucra decât pe principii de eficiență economică”, a declarat Aurel Popescu, președintele patronatului pâinii, Rompan, pentru europaliberă.org.

În 2022 se estimează că producția de grâu va fi cu 2 milioane de tone mai mică decât anul precedent

Fermierii susţin că preţul îngrăşămintelor a crescut în decurs de un an de la 900 lei/tonă la 4.000 lei/tonă. Din cauza acestor scumpiri, mulți producători din țară și-au oprit activitatea, susținând că nu mai pot face față cheltuielilor.

„În ceea ce priveşte producţia de grâu, s-ar putea să existe pierderi de producţie din cauza secetei şi a preţului piperat la îngrăşăminte. Anul viitor se va vedea impactul cel mai puternic al lipsei îngrăşămintelor, dar şi preţul foarte mare“, a declarat Gheorghiţă Corbu, fondatorul Legam Agro, conform businessmagazine.ro.

Conform Asociației Europene Coceral, producția de cereale a României va fi, în 2022, de 22,4 milioane tone, în scădere cu 15% față de cele 26,3 milioane tone din 2021.

Previziunile cu privire la producția de grâu sunt: 8,6 milioane tone, în 2022,  în scădere cu 20,7% față de cele 10,9 milioane tone din 2021.

Previziunile cu privire la producția de porumb sunt: 11,3 milioane tone, în 2022, în scădere cu 9% față de cele 12,45 milioane tone din 2021.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.