Știri Agricole

Prețuri majorate de la 1 septembrie. Cu cât cresc facturile la gaze

O nouă schemă de ajutor pentru facturile de gaz și energie electrică va intra în vigoare de la 1 aprilie. Cum vor fi susținuți românii
O nouă schemă de ajutor pentru facturile de gaz și energie electrică va intra în vigoare de la 1 aprilie. Cum vor fi susținuți românii

Începând cu 1 septembrie 2024, românii care utilizează gaze naturale vor întâmpina o creștere semnificativă a prețurilor, din cauza unei majorări de 24,1% a tarifelor de distribuție. Această ajustare, aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), afectează cele mai mari companii de distribuție de gaze din țară și va influența direct costurile pentru consumatori.

Începând cu 1 septembrie 2024, consumatorii români de gaze naturale vor resimți o majorare semnificativă a prețurilor, datorată creșterii tarifelor de distribuție. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat o ajustare de 24,1% pentru cele mai mari companii de distribuție de gaze naturale din România. Această schimbare continuă trendul ascendent al costurilor, cu o dublare a tarifelor de distribuție în ultimii trei ani: o creștere de 11% în 2022, urmată de un salt de 52,2% în anul trecut și acum, o nouă majorare de 24,1%.

De asemenea, în această lună, românii vor trebui să se adapteze și la creșterea prețurilor la energia electrică. Asociația Energia Inteligentă (AEI) atrage atenția asupra impactului considerabil al acestor majorări asupra bugetelor gospodăriilor, afectând în mod deosebit categoriile cu venituri mai mici.

Efectele acestei măsuri

Dumitru Chisăliță, expert în energie, analizează tendința actuală de creștere a tarifelor și o corelează parțial cu politicile implementate în trecut. Una dintre măsurile relevante a fost introducerea gratuității la branșarea la rețea în anul 2020. Această politică a fost destinată să ofere un sprijin imediat consumatorilor și să încurajeze extinderea rețelelor de distribuție. Pe termen scurt, beneficiile au fost evidente pentru utilizatori, care au evitat costurile inițiale asociate cu conectarea la rețelele de utilități.

Cu toate acestea, Chisăliță subliniază că efectele pe termen lung ale acestei măsuri au contribuit la acumularea unor presiuni financiare asupra sistemului de distribuție. Branșările gratuite au condus la creșterea cererii de investiții în infrastructura de distribuție, iar costurile suplimentare nu au fost complet acoperite prin alte surse de finanțare. Astfel, operatorii de distribuție au fost nevoiți să facă față unor costuri sporite, care acum sunt reflectate în majorarea tarifelor de distribuție.

În plus, specialiștii din domeniul energiei avertizează că această creștere a prețurilor nu reprezintă un fenomen temporar. Analizele sugerează că facturile la utilități vor continua să crească și în perioada următoare, cu perspective de noi ajustări tarifare programate pentru iarna anului 2024. Aceasta se aliniază cu tendințele globale și regionale de creștere a costurilor, care sunt influențate de factori precum volatilitatea piețelor de energie, costurile ridicate ale materiilor prime și presiunea pentru investiții suplimentare în infrastructura energetică.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.