Casa și Grădină

Pregătirea și îngrijirea copacilor din livadă pentru iarnă

Pregătirea și îngrijirea copacilor din livadă pentru iarnă
copaci livada

În această perioadă, pomicultorii trebuie să fie foarte atenți la lucrările de îngrijire ale copacilor din livadă. Pregătirile pentru sezonul rece sunt esențiale pentru asigurarea unei producții roditoare în anul ce urmează.

Care sunt pașii de îngrijire pentru copacii din livadă

De cele mai multe ori, în această perioadă, copacii nu mai au fructe, însă, în cazul în care vă aflați de-abia la începutul toamnei, fructele din copaci trebuie culese. Fructele care nu au fost culese vor consuma din energia copacilor. Această energie este indispensabilă pentru trecerea prin sezonul rece.

De asemenea, fructele căzute pe jos trebuie culese și depozitate corespunzător. Unele dintre acestea pot fi infectate cu boli și dăunători, asemenea moniliozei sâmburoaselor. În cazul în care acestea nu sunt colectate, pot oferi mediul perfect pentru dezvoltarea porilor. Pentru a asigura sănătatea copacului și anul următor, acest pas nu trebuie omis.

Îndepărtarea patului de frunze este un alt factor important. Resturile și frunzele căzute pot deveni focare pentru agenții patogeni sau dăunători. Acest pas este completat de îndepărtarea pomilor și a crengilor uscate.

Pregătirea copacilor pentru iarnă

Până la începutul lunii octombrie, procesul de săpare la baza copacului care consolidează afânarea solului, este încă posibil. Prin acest proces, se poate lupta împotriva cotarul brun, care-și depune ouăle toamna. Un alt mod de pregătire este reprezentat de udarea pomilor, în cazul lipsei ploilor. Udarea trebuie să aibă loc doar în zilele călduroase, evitând perioadele dimineții sau ale serii.

Tăierile sunt foarte importante pentru pregătirea de iarnă. Tăierile de curățare asigură eliminarea ramurilor bolnave sau uscate. De asemenea, prin tăiere, asigurăm formarea coroanei, dar și îndepărtarea ramurilor intercalate.

După apariția repaosului vegetal, atunci când frunzele au căzut, iar vremea este călduroasă, se pot efectua și tăierile de rodire. Acestea au rolul de a dirija energia copacului în direcția ramurilor roditoare, în cazul efectuării corespunzătoare. Pomii bolnavi sau uscați pot fi înlocuiți în luna octombrie, prin plantarea de pomi fructiferi noi.

După căderea frunzelor, se poate aplica un tratament fitosanitar, pe bază de cupru. De asemenea, scoarța copacilor se poate înveli cu materiale de protecție specifice pentru a-i apăra de ger sau rozătoare.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.