Descoperă

Postul Sfinților Petru și Pavel 2021. Cât durează cel mai scurt post al anului

Postul Sfinților Petru și Pavel 2021. Cât durează cel mai scurt post al anului
Postul Sfinților Petru și Pavel 2021. Cât durează cel mai scurt post al anului

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este considerat cel mai ușor post al anului, fiind, de altfel cel mai scurt. În fiecare an, pe data de 29 iunie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Petru și Pavel, iar perioada de postire diferă, de la an la an, în funcție de Paște.

Când începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În 2021, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe într-o zi de marți, pe data de 22 iunie, după Sărbătoarea Sfintei Treimi. Acest post durează doar o săptămână, până după ziua de prăznuire a Apostolilor Petru și Pavel. De asemenea, în acest post, este dezlegare la pește aproape în fiecare zi, fiind considerat cel mai ușor și cel mai scurt dintre cele patru posturi de peste an.

Durata postului Sfinților Petru și Pavel variează de la an la an în funcție de data la care pică Paștele. În săptămâna de post din acest an, sunt patru zile care au dezlegare la pește. Acestea sunt: marţi, 22 iunie, joi, 24 iunie, sâmbătă, 26 iunie şi duminică, 27 iunie.

Cine au fost Sfinții Petru și Pavel?

Sfântul Apostol Petru

Apostolul Petru s-a născut în Betsaida Galileei, fiind fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. Deși numele său de iudeu era Simon, Mântuitorul Iisus l-a numit Chifa, însemnând piatră. Sfântul Petru a mărturisit dumnezeirea lui Hristos în numele apostolilor, deși s-a lepădat de El atunci când a fost prins. După Înălțarea Domnului, în ziua Cincizecimii, Petru a reușit să impresioneze trei mii de persoane cu predica sa, și s-au botezat toate.

Acesta a rostit cuvântul Domnului în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Apostolul Petru a murit în anul 67, pe 29 iunie, răstignit cu capul în jos.

Postul Sfinților Petru și Pavel 2021. Cât durează cel mai scurt post al anului

Sfântul Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel a provenit din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Acesta lupta împotriva creștinilor și a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Totuși, Pavel se botează după ce i-a ieșit Hristos în cale și i-a spus: „Saule, Saule de ce mă prigonești?”. După convertire, Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Asemenea lui Petru, Pavel a fost decapitat la porunca împăratului Nero, în anul 67.

Cei ce sunteți între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă.

Troparul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Petru și Pavel au fost întemnițați din cauza credinței în Mântuitor, fiind considerați ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și ai penitenciarelor.

În această perioadă, nu se pot face nunți.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă