Descoperă

Postul Crăciunului 2021. Când începe unul dintre cele mai importante evenimente religioase din an

Postul Crăciunului 2021. Când începe unul dintre cele mai importante evenimente religioase din an
Postul Crăciunului 2021. Când începe unul dintre cele mai importante evenimente religioase din an

Postul Cărciunului, deși durează tot 40 de zile, asemenea Postului Paștelui, este mult mai permisiv. Credincioșii vor avea mai multe dezlegări la pește și la vin.

Când începe Postul Crăciunului în 2021

Anul acesta, postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie și se va termina pe data de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului. De asemenea, pe data de 14 noiembrie are loc Lăsata Secului, în seara Sfântului Filip.

Acest eveniment are trimitere către postul ținut de Prorocului Moise, în așteptarea lui Dumnezeu. Fiindcă este un post al bucuriei, această perioadă este mult mai permisivă din punct de vedere culinar decât postul Paștelui.

Totuși, este o perioadă de rugăciune și mulțumire către Dumnezeu.

Când sunt dezlegările la pește

Postul Crăciunului presupune ca oamenii să se abțină de la anumite mâncăruri, dar și de la gânduri necurate și păcate. Credincioșii nu mai consumă, în aceste 40 de zile, produse de origine animală, asemenea cărnurilor, lactatelor și ouălor.

Mai mult, în zilele de miercuri și vineri nu se consumă nici ulei sau vin. Totuși, în zilele de sâmbătă și Duminică, în toată această perioadă, este dezlegare la pește.

Dezlegarea la pește are loc atunci când, în calendarul creștin ortodox, are loc o sărbătoare cu cruce roșie. Una dintre aceste sărbători este pe data de 21 noiembrie, atunci când creștinii prăznuiesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Zilele cu dezlegare la pește sunt zilele cu sfinți însemnați, dar și zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă zilele acestea cad marți sau joi.

În plus, zilele cu dezlegare la vin și untdelemn sunt următoarele: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, respectiv 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește sfinții mai importanți.

Postul Crăciunului 2021. Când începe unul dintre cele mai importante evenimente religioase din an

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului are rolul de a curăța spiritele și trupurile oamenilor. Tocmai de aceea, se recomandă consumul de legume și fructe, pline de vitamine și minerale.

Pentru a înlocui carnea, puteți consuma legume bogate în proteine, asemenea fasolei, năutului sau lintei. De asemenea, puteți folosi lapte vegetal, asemenea laptelui de migdale sau de cocos pe care îl găsiți și în varianta neîndulcită.

Mâncărurile gătite sunt delicoase, mai ales în perioada sezonului rece, așa că puteți găti tocănițe din legume, ciulama de ciuperci cu mămăligă, ciorbe de legume, sau salate.

Nici fructele nu sunt de înlăturat, mai ales dacă simțiți nevoia de o gustare dulce. În plus, sunt pline de vitamine care vă întăresc sistemul imunitar.

Rugăciune care se citeşte în fiecare post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului.

Că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.

Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă