Vremea în luna mai este extrem de capricioasă. Trecerile de la temperaturile înalte la cele joase, însoțite de ploi furtunoase sunt bruște. Deși luna mai este cea mai călduroasă lună a primăverii, vremea schimbătoare poate ridica probleme agricultorilor, afectând, în anumite cazuri, dezvoltarea armonioasă a culturilor.
Specialiștii susțin că aceste treceri bruște sunt cauzate de prezența unor cicloni mediteraneeni la avansul dorsalei Anticiclonului Azori sau a Anticiclonului Est – European. De asemenea, deși în cazuri foarte rare, în România poate apărea și anticiclonul nord african.
„Plouă-n mai, ai mălai” – Cum arată vremea până la sfârșitul lunii
Această zicală românească, „Plouă-n mai, ai mălai”, se referă la cantitatea potrivită de precipitații din luna mai, necesară pentru dezvoltarea culturilor semănate în prima perioadă a primăverii. Totuși, veștile specialiștilor nu sunt cele mai bune, din acest punct de vedere, anunțându-se, pentru această lună, secetă moderată și intensă în toate zonele țării, excepție făcând nordul Transilvaniei și Maramureșul, unde se așteaptă precipitații în cantități excedentare.
Precipitații se vor aștepta doar în săptămâna 17-23 mai, atunci când regimul pluviometric se va apropia de media normalului. Cantitățile de precipitații normale ar trebui să se încadreze între 70 – 80 de l/mp în majoritatea regiunilor țării, însă cantitățile de precipitații vor fi de aproximativ 30 – 40 l/mp, iar izolat de 50 de l/mp. Precipitații cuprinse între 60 și 80 del/mp se vor înregistra în zonele montane, în sudul și nordul Transilvaniei și în Maramureș.
Lipsa de precipitații este cauzată de prezența anticiclonilor de origine tropicală, având ca rezultat seceta și creșterea temperaturilor, alături de presiune atmosferică ridicată. Astfel, temperaturile vor fi în această lună, în medie, mai ridicate cu 1 – 1.5 grade decât normalul perioadei în întreaga țară, iar, în Oltenia, temperaturile vor fi mai mari cu 2 grade.
Prognoza meteo pe săptămâni
Săptămâna 17 – 24 mai
În această săptămână, ploile vor fi excedentare în regiunile montane și în estul extrem al țării. Per total, temperaturile vor fi mai scăzute decât mediile normale ale perioadei.
Săptămâna 25 – 31 mai
Temperaturile medii se vor apropia de cele normale ale sfârșitului de mai, iar precipitațiile vor fi deficitare în aproape toată țara, cu precădere în regiunile centrale, montane, sudice și sud-estice.
Săptămâna 31 mai – 7 iunie
În această săptămână, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și local în zonele montane, iar valorile termice înregistrate vor fi normale pentru această perioadă.
Săptămâna 7 iunie – 14 iunie
În această perioadă, se vor înregistra cantități mici de precipitații la nivelul întregii țări, iar temperaturile medii vor fi normale pentru acest moment al anului.