Prima lună a primăverii nu vestește doar reînvierea naturii, ci și momentul de culegere a multor plante de leac, folosite în scopuri medicinale de oameni, din cele mai vechi timpuri. Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, câteva dintre cele mai cunoscute plante care se culeg în luna martie.
Păpădia și plopul
Păpădia
În perioada primăverii, frunzele de păpădie sunt un adevărat remediu natural. Acestea conțin vitaminele B,C, D şi provitamina A2, putând fi consumate în stare crudă, în salatele de primăvară.
Decoctul de păpădie este un detoxifiant natural, fiind un bun regenerator al sângelui. În plus, stimulează funcţiile ficatului şi vezicii biliare. De asemenea, decoctul de rădăcini de păpădie ajută la echilibrarea glandelor. Pentru obținerea acestuia se folosesc 80g de rădăcini la un litru de apă, fierte împreună timp de zece minute.
Frunzele de păpădie se pot utiliza și ca infuzie. La un litru de apă de folosesc 50g de frunze de păpădie, lăsate la infuzat timp de 4 ore. Se consumă 3-4 căni de ceai, între mesele principale.
Mugurii de plop
Mugurii de plop se recoltează la finalul lunii martie, având efecte:
- tonice
- digestive
- antifebrile
- expectorante
- calmante.
Pentru prepararea infuziei se folosesc 20-30 de grame de muguri la un litru de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de oră și se consumă 300ml, de trei ori pe zi.
Infuziile de muguri de plop sunt de mare ajutor în cazul inflamaţiilor căilor respiratorii. De asemenea, ajută la eliminarea acidului uric. Acest remediu naturist se poate folosi la calmarea durerilor cauzate de reumatism sau sciatică.
Pochivnicul și podbalul
Rizomii de pochivnic
Este important de reținut că planta conține o substanţă toxică, numită asarona, așa că este recomandat consumul în cantități mici. Această plantă crește pe stânci sau în pădurile de foioase. Rizomii acesteia au forma unei urechi umane și o culoare de un verde aprins.
Rizomii au efecte purgative, expectorante și vomitive, putând fi un bun remediu natural în cazul bronșitelor, astmului sau tulsei compulsive.
Florile de podbal
Această plantă crește în majoritatea zonelor țării, iar florile sale galbene, asemănătoare cu cele ale păpădiei, se recoltează la început de primăvară. Având un important efect expectorant, florile de podbal se pot folosi ca remediu împotriva afecțiunilor căilor respiratorii, precum bronșitele, astmul sau laringitele.
De asemenea, este de mare ajutor în cazul tusei uscate, favorizând eliminarea secrețiilor.
Infuzia se prepară folosind 40-60 de grame de flori la un litru de apă, lăsate la infuzat timp de zece minute.