În această perioadă a anului, flora spontană nu ne oferă doar un peisaj minunat, ci și multe plante de leac pe care le putem folosi întreaga iarnă. Acestea au multe proprietăți, începând de la întărirea sistemului imunitar și până la efecte antioxidante, atidepresive și antiinflamatorii.

Plante de leac energizante

Cătina

Plante de leac de toamnă. Ce beneficii au pentru sănătatea noastră

Beneficiile nenumărate ale cătinei nu mai sunt de mult un secret. Aceasta este un aliat atât de valoros al organismului încât și-a primit porecla de „ginsengul românesc”.

Cătina conține extrem de multe vitamine, în special din complexul de vitamina B și foartă multă vitamina C. Astfel, cătina susține sistemul imunitar și este de neînlocuit în sezonul rece.

În plus, cătina este extrem de utilă în perioadele depresive, luptând atât împotriva anxietății, cât și a oboselii, datorită fructelor sale, despre care se știe că mențin un nivel ridicat de serotonină.

Cătina are efect emolient asupra pielii, hidratând-o și hrănind-o în sezonul rece, atunci când poate crăpa din cauza frigului.

Menta

Plante de leac de toamnă. Ce beneficii au pentru sănătatea noastră

Ceaiul de mentă este un remediu natural extraordinar, în special în sezonul rece. Menta este un bun decongestionant, eliberând rapid căile respiratorii, luptând contra virozelor și calmând durerile în gât.

Acidul rozmarinic, un puternic antioxidant natural, are abilitatea de a ține efectele negative ale alergiilor la distanță. Ceaiul de mentă este cunoscut pentru efectele benefice asupra durerilor abdominale, având efecte benefice asupra sistemului digestiv.

Plante de leac de toamnă

Gălbenelele

Plante de leac de toamnă. Ce beneficii au pentru sănătatea noastră

Florile de gălbenele conțin flavonoizi, compușii naturali care au proprietăți antiinflamatorii, neuroprotectoare și antidiabetice.

Ceaiul de gălbenele aduce multe beneficii organismului uman, calmând durerile în gât, vindecând aftele și tratând acneea.

Mugurii de pin

Plante de leac de toamnă. Ce beneficii au pentru sănătatea noastră

Mugurii de pin sunt cunoscuți pentru efectele lor benefice, în special pentru conținutul de fibre, proteine și minerale. Aceștia conțin antioxidanți, luptând contra procesului de îmbătrânire, ajută la susținerea sistemului cardiovascular, iar conținutul de luteină este cunoscut pentru menținerea vederii sănătoase. În plus, siropul de pin ajută și în curele de slăbire și este un bun energizant.

Cimbrișorul

Plante de leac de toamnă. Ce beneficii au pentru sănătatea noastră

Atunci când intervin răcelile de iarnă, cimbrișorul este un bun aliat al organismului. Acesta calmează tusea, tratează infecțiile respiratorii și este un expectorant natural excelent.

Cimbrișorul are și alte beneficii: susține o bună funcționare a ficatului, combate stresul și ameliorează durerile de cap.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă