Pe lângă creșterea popularității din ultimii ani, văzând abundența de semințe care se află sub acea coajă rubinie este suficient pentru a face orice grădinar să se întrebe despre cultivarea rodiilor din semințe.
Rodia este un fruct străvechi, originar din Persia, în ceea ce este acum Iranul de astăzi. Odată ce plantele au fost descoperite de călători, oamenii au plantat rapid rodii în toate regiunile din Asia, Africa și Europa din jurul Mării Mediterane. De-a lungul mileniilor, fructul luxuriant și-a făcut loc în mitologia egiptenilor, romanilor și grecilor; a fost lăudat atât în Biblie, cât și în Talmud și a apărut în opere de artă importante. A
proape că îi putem auzi pe comercianții de pe străvechea rută comercială a Drumului Mătăsii punând întrebări despre cum să crească un pomușor de rodie și cum să comercializeze acest fruct remarcabil. De-a lungul anilor care au urmat, rodia a devenit fructul regalității.
Această istorie bogată, impregnată de mit și romantism, poate fi probabil atribuită unicității fructului; pentru că este cu adevărat unic. Rodia, Punica granatum, aparține unei familii de plante care are un singur gen și două specii – cealaltă specie se găsește doar pe insula Socotra, o insulă din Oceanul Indian.
Deși romanii au declarat că este un măr, atunci când vorbim despre cultivarea rodii din semințe, trebuie să recunoaștem că acest fruct este de fapt o boabă. În interiorul coajei dure se află secțiuni numite locule. Aceste locule sunt separate de o membrană subțire, albă, cu gust amar. În interiorul loculelor se află arile, perle de dulceață asemănătoare unor bijuterii, fiecare dintre ele purtând atât suc, cât și semințe.
Cum să crești rodii din semințe
Nu sunt multe de spus despre cum se plantează o sămânță de rodie, deoarece aceste semințe încolțesc ușor, fără prea mult ajutor. Semințele trebuie curățate de arila cărnoasă care le înconjoară și trebuie plantate în pământ afânat, cu un strat acoperitor de aproximativ 1/2 inch (1,5 cm). Căldura ar trebui să fie a doua pe lista de îngrijire a semințelor de rodie. Aceste semințe vor germina la temperatura normală a camerei în aproximativ 30-40 de zile. Aduceți temperatura solului cu câteva grade și puteți reduce acest timp la jumătate. Încercați să vă înconjurați planta cu folie de aluminiu și să o puneți la soare direct până când răsadurile încolțesc. Există o altă metodă care trebuie menționată atunci când descriem cum să plantăm o sămânță de rodie. Se numește metoda pungii.
Unii grădinari jură pe această metodă pentru cultivarea rodiilor din semințe. Umeziți un filtru de cafea și stoarceți excesul de apă. Se presară semințele curățate pe un sfert din filtru. Pliați cu grijă filtrul în sferturi și glisați-l într-o pungă de plastic sigilabilă. Depozitați într-un loc cald și verificați punga la fiecare câteva zile pentru a vedea dacă germinează. Odată ce semințele de rodie au germinat, transferați-le într-un ghiveci. Folosiți orice recipient mic care are un drenaj bun și plantați două-trei semințe pe ghiveci. Puteți ciupi răsadurile mai slabe după ce au câteva săptămâni sau le puteți transplanta în propriul ghiveci. Asta este!
Dar, dacă vrei să știi cum să crești un pomușor de rodie care să fie sănătos și puternic, șmecheria stă în îngrijirea rodiilor. În habitatele lor naturale, solul calcaros sau calcaros, alcalin, este perfect pentru plantarea pomușoarelor, așa că, pentru tine, îngrijirea rodiilor ar trebui să înceapă cu mediul de plantare. Solul sau mediul de plantare trebuie să fie ușor alcalin, cu un pH de până la 7,5. Deoarece majoritatea mediilor de plantare sunt dezvoltate pentru a se încadra în intervalul neutru, adăugarea unei cantități foarte mici de calcar sau var de grădină în amestec ar trebui să fie suficientă.
Acum, că știți cum să creșteți un pomușor de rodie din semințe, trebuie să știți că este posibil ca semințele dvs. să nu se dezvolte conform cultivarului din care provin. Cu toate acestea, noul dvs. pomușor de rodie va produce fructe în unul până la trei ani și nimic nu are un gust mai bun decât ceva ce ați cultivat singur.