Seceta din țara noastră a afectat puternic recoltele din acest an, iar dacă ne gândim la schimbările climatice care devin din ce în ce mai greu de ignorat, este posibil ca seceta să devină noul normal, atunci când vine vorba despre precipitații. Ei bine, agricultorii din Buzău au însămânțat în primăvară 900 de hectare de sorg, o plantă mai rezistentă, care poate înlocui porumbul.

Cu toții am simțit pe pielea noastră temperaturile fierbinți din această vară, iar seceta din țara noastră a afectat puternic recoltele din acest an. Din păcate, dacă ne gândim la schimbările climatice care devin din ce în ce mai greu de ignorat, este posibil ca seceta să devină noul normal, cel puțin atunci când vine vorba despre nivelul de precipitații.

Ei bine, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, agricultorii din Buzău au însămânțat în primăvară 900 de hectare de sorg, o plantă mai rezistentă, care poate înlocui porumbul. Sorgul, cunoscut și ca „planta-cămilă”, consumă mult mai puțină apă, iar în unele zone din România, a pătruns chiar înaintea porumbului. Se pare că tot mai mulți fermieri de porci cumpără sorg, iar producția este dublă față de cea de porumb.

„La noi aici nu a plouat de șase luni și alte culturi nu prea au mers. La vremea asta, porumbul nu ar fi rămas verde pe câmp, ca sorgul. E primul an în care îl cultivăm. Are densitate dar nu a legat totuși așa cum ar fi trebui. O să vedem în alți ani ce îmbunătățiri mai trebuie făcute”, spune Daniel Marin, conductor de utilaj agricol, potrivit sursei citate. În satul Lipia, din Buzău, 150 de hectare de sorg deja au dat roade. Sunt peste 900 de hectare, de-a lungul întregului județ.

Sorgul este folosit pentru a hrăni diverse specii de porci, iar tulpina și frunzele plantei sunt, de asemenea, folosite drept furaje pentru animale. De asemenea, se poate face făină fără gluten din sorg, perfectă pentru produse de patiserie și panificație.

„Bobițele, exact ca porumbul, se pun în rețeta de urluială, se pota da și singure, adică doar boabe, deci nu sunt probleme deosebite în consum. Dăm la o fermă de creștere a porcilor și, dacă aveam și 500 de hectare, fermierul de acolo lua toată cantitatea”, spune Constantin Florea, fermier din satul Lipia.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia