Ministerul Agriculturii a pregătit o serie de măsuri pentru a ajuta crescătorii de bovine în contextul crizei cauzate de noul coronaviurs. Aceste măsuri au fost stabilite inițial pentru crescătorii au care peste 100 de capete de vaci. Ulterior, solicitările crescătorilor de bovine le-a îndemnat pe autorități să ia în considerea modificarea măsurilor, pentru a ajuta și micii fermieri.
Crescătorii de bovine cer de la MADR, printr-o petiție, ajutoare și pentru fermierii care au mai puține vaci
Condițiile impuse de ministerul agriculturii îi nemulțumește pe crescătorii de vaci. Măsurile sunt menite să sprijine fermierii care sunt afectați de impactul COVID-19, banii acoperind potențialele pierdei.
Pentru a primii banii, solicitantul trebuie să:
– fie fermier activ conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr. 1307/2013
– fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020
– dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE
– aibă înscrise minim 5 UVM femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA
– aibă femele adulte din specia bovine pentru care se solicită sprijin, vârsta minimă de 24 luni la data de 1 iulie 2020;
Cuantumul maxim al sprijinului este de 7000 Euro / fermier dupa cum urmează:
Sprijinul (în cuantum maxim de 7000 de euro / fermă) va fi :
Intre 5 UVM – 10 UVM – 1000 Euro
Intre 11 UVM – 20 UVM – 2000 Euro
Intre 21 UVM – 30 UVM – 3000 Euro
Intre 31 UVM – 40 UVM – 4000 Euro
Intre 41 UVM – 50 UVM – 5000 Euro
Intre 51 UVM – 60 UVM – 6000 Euro
Intre 61 UVM – 70 UVM – 7000 Euro
Intre 71 UVM – 99 UVM – 7000 Euro
Redăm integral petiția adresată MADR din partea crescătorilor de bovine
PETIȚIE MICII FERMIERI. În fiecare an, efectivul de bovine din România scade. Micii fermieri, crescători de vaci, îi solicită ministrului agriculturii, Adrian Oros, să oprească acest declin al sectorului de creștere a bovinelor. Micii crescători cer ca ajutorul excepțional, de criză, să ajungă la cât mai mulți mici crescători și să fie acordat și pentru tineret femel bovin de reproducție și tăurași pentru îngrășare. Crescătorul de bovine Daniel Dumitru Cristea a făcut o petiție online.
Domnule Ministru,
Subsemnații, mici fermieri , crescători de bovine, in urma hotărârilor privind ajutorul către sectorul bovin, vrem sa va aducem la cunoștința câteva aspecte.
Conform Institutului Național de Statistica an de an România constata o scădere a șeptelului de bovine cu câteva procente iar importurile de lapte și carne cresc . Ministerul ce îl conduceti trebuie sa recunoască realitatea ca in România majoritatea bovinelor se afla in exploatațiile mici și sa acționeze in măsura .
In actul ministerial se omit de la ajutor 2 categorii importante ale sectorului bovin : tineretul femel pentru reproducție și tineretul mascul pentru îngrășat . Ambele categorii nu sunt subvenționate nici prin alte scheme de subvenționare fiind practic descoperite.
In contextul crizei fermierii vor renunța in primul rând la tineretul femel , ce constituie viitorul acestui sector și vor sacrifica sau vinde la greutăți mici tineretul mascul.
DESPRE AJUTOARELE DE CRIZĂ ACORDATE CRESCĂTORILOR DE BOVINE AICI ȘI AICI!
De la fătarea unei vitele la vârsta la care devine productiva sunt 2,5 ani in cazul vacii de lapte și 3 ani in cazul vacii de carne unde produsul se valorifica la minim 7 luni .
Discutam despre greutatea in carcasa sau in viu a animalelor ce sunt abatorizate sau exportate , un capitol la care știm cu toți ca stam foarte prost . Cei care se aventurează sa finiseze tăurașii nu beneficiază de nici o schema de subvenționare iar acum sunt excluși și de la acest ajutor .
Din aceste considerente va rugam sa regândiți modul de acordare a acestor ajutoare la un minim de 5 uvm , in care sa fie cuprinse toate categoriile de vârsta și sex ale bovinelor din exploatații in așa fel încât nimeni sa nu fie lăsat in urma .
Cu respect, Daniel Dumitru Cristea, fermier Someș Uileac, județul Maramureș, oraș Ulmeni.
AICI POȚI SEMNA ȘI PETIȚIA MICILOR CRESCĂTORI DE VACI!