Știri Agricole

Pepeni „de la Frumușani” vânduți pe marginea drumului, deși la Frumușani nu s-au copt încă. Ancheta Digi24 a scos totul la iveală

Pepeni „de la Frumușani”
Pepeni „de la Frumușani”

Pepeni vânduți ca fiind de la „de la Frumușani”, aduși din altă parte. Un material al televiziunii Digi24 a scos la iveală faptul că vânzătorii vând pepeni cultivați din alte zone ale țării, drept fiind de la Frumușani, deși aici nici nu s-a copt încă lubenița.

Legume vândute de „producători” care cumpără de fapt produsele din târgurile en-gross

Se practică de mult, însă toată lumea ridică din umeri. Comercianții cumpără en-gross și apoi vând marfa de parcă ar fi crescut-o în propria curte. Puțini cumpărători se gândesc că ar fi posibil, mai ales când îi iau direct din târgul agricol.

O anchetă Digi24 arată cum se dau de gol vânzătorii cu producția proprie… cumpărată en-gross.

– De unde sunteți?

– De la țară!

– De unde de la țară?

– De la Dăbuleni suntem.

– De la Dăbuleni?

– Da!

– Cartofii de la Dăbuleni?

– Da!

– Ardeiul tot de Dăbuleni?

– Ardeiul?

– Da, da, da! E românesc!

– Dar ăștia nu-s de la Dăbuleni!

– Nu! Sunt de la seră ăștia!

Ba chiar mai mult, multe dintre legumele și fructele vândute chiar pe marginea drumului, de așa ziși fermieri români, provin chiar din Turcia. Le cumpără de la Pucheni și le revând în sate

– Chiar! Nectarinele sunt românești sau turcești?

– Nu știu!

– Păi, românești sau turcești, zic?

– Habar n-am!

– Cum sunt, boss, nectarinele? Turcești sau românești? Că nu mi-ai zis.

– Turcești!

– Piersicile și nectarinele… de la turci, nu?

– Păi mai e ceva românesc, al nostru?

– Ce ai românesc aici? Din ce vinzi, ce e românesc?

– Ce e românesc? Pepenii.

– De la Pucheni (en-gross de legume fructe în București – n.r.), nu? Sau de unde luați voi?

– De la Pucheni!

– Ne descurcăm cum putem. Ce să facem? Trăim și noi cum putem! În România asta…

Pepeni „de la Frumușani” aduși din toată țara

Cumpărătorii trebuie să știe că legea spune că dacă vânzătorul nu poate dovedi că mărfurile vândute sunt cultivate și recoltate de pe terenurile în baza cărora au obținut certificatele de producător sunt pasibili de amenzi de la 5.000 până la 10.000 de lei din partea Direcției Agricole.

– Pepenele ăsta mare, de aici, e de la matale din grădină?

– Păi dar de unde?

– Unde se fac pepenii așa mari?

– Prin toate grădinile din România și în alte țări!

– În alte țări, da…

– Putem să le zicem că sunt pepeni de Frumușani?

– Da!

– Deci așa arată pepenii de Frumușani!

– Și cartofii ăștia așa mari?

– Cartofii, tot! Sunt sortați cartofii. Care-s mai mari, așa. Și ceapa la fel!

– Din toată marfa, care-i a matale, care-i cumpărată?

– Tot ce se vede e de la mine!

– Pepenii tot din grădină?

– Nu!

– De unde?

– Sunt aduși de la București! Da, mamă! Nu se face pepenele la noi, să știți!

– Se fac pepeni și aici, în zonă?

– Se face și la noi, dar se face mai târziu!

Așadar, mare grijă la ce cumpărați și nu vă încântați că au apărut devreme fructe și legume. Kilogramul depPepeni la preț buni vândut mai devreme decât e vremea lubeniței arată că fie pepenii sunt forțați cu chimicale, fie aduși din alte colțuri ale țării sau chiar ale lumii. Iar vânzătorii nici se tem să mintă legat de proveniența lor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.