Știri Agricole

Ministerul Agriculturii lansează o schemă pentru industria morăritului. La ce sumă a ajuns prețul grâului

Ministerul Agriculturii lansează o schemă pentru industria morăritului. La ce sumă a ajuns prețul grâului
Ministerul Agriculturii lansează o schemă pentru industria morăritului. La ce sumă a ajuns prețul grâului

Ministrul agriculturii, Adrin Oros, a susținut că atât consumul intern, cât și exporturile, sunt asigurate de producțiile de grâu din acest an. Totuși, condițiile meteo nefavorabile au dus, în 2020, la o scădere majoră a cantităților totale de grâu, față de anii trecuți.

Adrin Oros a menționat în conferința pe care a ținut-o pe 31 iulie, faptul că necesarul de grâu este de 2.2 milioane de tone pentru România, dar că finalul perioadei de recoltare a adus deja 6 milioane de tone.

Necearul intern va fi asigurat

”Foarte mulți jurnaliști m-au întrebat dacă acoperim necesarul de grâu și vreau să vă asigur că sigur va fi asigurat. Necesarul de grâu în România este de 2,2 milioane tone. Noi în anii foarte buni, când a plouat, obțineam între 8,5 și 9 milioane de tone. Deci cu siguranță, chiar dacă producțiile vor fi diminuate și noi estimăm o producție de maxim 6 milioane de tone, necesarul intern este de 2,2 milioane tone, consum uman, completat de 550 milioane de tone de seminţe, circa 400 milioane de tone grâu pentru furajare şi cam tot atâta grâu pentru industrializare, pentru alcool”, a punctat ministrul Adrian Oros.

În ce constă noua schemă pentru industria morăritului

Ministrul a asigurat și suficiența cantității pentru exporturi, dar și necesarul pentru consumul uman, prin lansarea unei scheme de garantare pentru industria morăritului.

”Deci vor fi suficiente resurse, inclusiv pentru exporturi, pentru acei traderi care au contracte în derulare. Și ca să nu mai recurgem la acea măsură extremă și unică pe care am luat-o la sfârșitul lunii martie, când am sistat pentru o săptămână exporturile în țări terțe, am făcut o schemă de garantare a celor din industria morăritului astfel încât ei să aibă contractată această cantitate de 2,2 milioane de tone necesare consumului intern”, a spus ministrul.

Adrian Oros a mai susținut că prețul grâului nu va mai crește în acest an, fiind obținute producții foarte mari pe plan internațional.

”În afară de zona Mării Negre, toate datele ne spun că anul acesta vor fi producții record de grâu, iar prețul grâului este influențat de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, de ceea ce se întâmplă la nivelul burselor și mai puțin de producția internă”, susține Adrian Oros.

La ce sumă a ajuns prețul grâului. Perioada 23-29 iulie 2020

Pe plan național, prețul grâului recoltat este mult mai mic, dar se menține peste suma de 70 lei/kg, cu o medie de 750 de tona de boabe.

Prețurile grâului în săptămâna 23-29 iulie: Vest – 729 lei/t; Est – 772 lei/t; Sud – 630 lei/t

În ultima zi a lunii precedente, grâul a pierdut 25 de eurocenți. Pentru cantitățile contractate cu livrare în luna septembrie, prețul este de 182,75 euro/tonă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.