Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmit crescătorilor de oi variantele prin care pot sacrifica și comercializa carnea de miel pentru sărbătorile pascale. Astfel, oierii nu mai pot vinde carnea direct din gospodărie, iar animalele trebuie sacrificate doar în abatoarele autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă şi siguranţă alimentară, precum și în centrele de sacrificare miei autorizate temporar, conform Agrointel.ro.
Gospodarii pot folosi carnea doar pentru consumul intern
În 2020, atunci când Paștele s-a desfășurat în perioada stării de urgență, crescătorii de animale au primit o derogare pentru vânzarea din fermă. Anul acesta, oierii nu dispun de o astfel de autorizație, fiind obligați de lege să își vândă marfa doar către abatoarele autorizate.
„Sacrificarea mieilor și consumul cărnii de miel în gospodăria/curtea cetățeanului nu intră sub incidența legislației comunitare. În schimb, este interzisă comercializarea cărnii de miel pentru consum public, direct din gospodăria proprie”, au comunicat reprezentanții DSVSA Bacău pentru sursa citată.
Unele dintre aceste reguli stricte vin în ajutorul combaterii infectării cu SARS-CoV-2. Astfel, centrele de sacrificare trebuie să păstreze cu sfințenie restricțiile și măsurilor sanitare, în special înainte de sărbătorile pascale, atunci când vânzările de carne de miel sunt la apogeu.
Un alt factor important de care crescătorii de animale trebuie să țină cont este legat de interzicerea transportului mieilor destinați tăierii care provin din zone cu restricții cauzate de infecția cu pesta porcină africană.
„Având în vedere situația epidemiologică la nivelul județului Bacău în direcția pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictețe cerințele sanitare veterinare privind mișcarea porcinelor și a altor specii de animale”, au adăugat reprezentanții DSVSA Bacău pentru sursa citată.
Procedura aprobată de lege pentru sacrificare
ANSVSA a anunțat procedura legală prin care crescătorii de animale pot sacrifica mieii în această perioadă. Oierii trebuie să țină cont de următoarele reguli:
- fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de tăiere, procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare
- vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate certificate de sănătate (documente privind informațiile de lanț alimentar) şi care sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date conform legislaţiei în vigoare, însoțite de documente sanitare veterinare de mișcare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile
- respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale în vigoare
Procedura aprobată de lege pentru transport și comercializare
Pentru transport și comercializare, oierii trebuie să țină cont de următoarele reguli, conform ANSVSA:
- loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar-veterinar
- carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar
- marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman
- marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate specială de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană/a municipiului București
- depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare
- respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată
Se vor efectua controale și în trafic
Autoritățile competente vor efectua controale și în trafic în cazul transporturilor de animale, având următoarele scopuri:
- verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor
- verificarea documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar)
- sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA
- sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul
- spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor
Conform sursei citate, incintele de sacrificare a mieilor pot funcționa doar în perioada 21 aprilie-1 mai 2021, premergătoare Paștelui ortodox, între orele 07:00 – 17:00.
Atita a mai ramas sa ne puneti funia in git ca atita a mai ramas ca in rest le-ati facut pe toate Bravo ca avem omeni buni la conducere care mai tine si cu Taranu