Frunzele legumelor se pot consuma și oferă o mulțime de beneficii organismului, având vitamine și minerale. Deși de la ridichi sau morcov alegem să mâncăm doar rădăcina, frunzele lor sunt aromate și ar trebuie utilizate în salate sau în alte preparate.
Ridichile se numără printre cele mai consumate legume la noi în țară. Este răcoritoare și fresh, astfel că este perfectă pentru salate, poate se poate consuma și ca atare. Deși mulți dintre noi alegem să mâncăm rădăcina, frunzele nu trebuie lăsate deoparte.
Pe lângă bucătăria românească, ridichea se găsește preponderent în Coreea și China. Este o sursă de numeroase vitamine care ajută organismul în mai multe funcții ale sale. Din ridichile se consumă tot mai mult rădăcina, însă, frunzele aduc o mulțime de beneficii. Ele conțin vitamina C, vitamina B6, magneziu, fosfor, fier, dar și vitamina A. În timpul unei mese, ajută la detoxifierea organismului și elimină toxinele acumulate în sezonul rece, când alegem să mâncăm hrană mult mai procesată.
Au și un gust aromat și se pot consuma crude sau chiar în supă creme, alături de mai multe ingrediente, precum cartofi, ceapă verde, leurdă, pătrunjel sau mărar. Se pot fierbe la abur, apoi se mănâncă cu puțin ulei de măsline deasupra, fiind o garnitură delicioasă. Pentru salate este recomandat să alegeți frunzele tinere.
La fel ca și în cazul ridichilor, frunzele de morcovi se consumă. Deși multe persoane aleg să le arunce, este un lucru greșit. Ele sunt o sursă excelentă de nutrienți pe care îi oferă organismului, oferă vitamina C, potasiu, calciu și cresc imunitatea datorită antioxidanților pe care îi conțin. Ele se pot consuma în salate, smoothie-uri, supe sau ciorbe.
Tulpinile și frunzele de la sfecla roșie se consumă, fiind bogate în fibre, calciu, fier și vitaminele A și K. Îmbunătățesc sistemul imunitar și se pot adăuga în salate, tocănițe, supe sau ciorbe.