AgromediaȘtiri Agricole

Noua afacere în domeniul agricol care poate aduce românilor sute de mii de euro

Noua afacere în domeniul agricol care poate aduce românilor sute de mii de euro
Noua afacere în domeniul agricol care poate aduce românilor sute de mii de euro

Mulți români și-au îndreptat atenția, în ultima vreme, către afacerile din domeniul agricol. Trecând peste cele mai cunoscute produse, aceștia au riscat și au încercat să cultive fructe exotice care, în mod normal, nu s-ar fi putut adapta la climatul țării. Totuși, există variante care să permită acestor fructe să fie produse într-un mediu controlat.

Fructele exotice, dezvoltate de cercetători pentru aclimatizare

Tot acest efort nu este în van. Afacerile cu fructe exotice sunt foarte productive și pot aduce agricultorilor sume frumoase de bani. În acest sens, în ultima perioadă, s-au dezvoltat soiuri într-una dintre stațiunile de cercetare ale țării, Stațiunea de Cercetare de la Istrița. În cadrul acestei stațiuni, s-au climatizat fructe precum kiwi, kaki și pawpaw.

Primele rezultate sunt pozitive. Deși fructele de kiwi sunt mai mici decât cele crescute în mediul natural, gustul acestora compensează.

„Specia noastră face fructele ceva mai micuţe, în jur de 20 de grame, care nu are perişori pe fruct. Se poate consuma ca atare, este foarte bogată în vitamine, mai ales vitamina C, mai mult decât citricele, lămâia, chiar şi decât cătina. Poate avea fructe verzi, roşii şi violet. La gust se aseamănă cu kiwi-ul, dar un pic mai dulce.

Este în al doilea an de la plantat şi deja a rodit. Iarna este sensibilă la frig, din ce am observat. Specia îngheaţă la minus 20 de grade, dar noi, ca să o protejăm iarna, o îmbrăcăm în zona inferioară cu paie. Trebuie să fim atenţi să nu băltească apa în jurul ei”, a comunicat Andrei Tabacu, inginer din cadrul stațiunii, conform playtech.ro.

Înființarea culturii de kiwi nu necesită investiții mari

Ceea ce a atras cercetătorii către aceste fructe în special, ar fi costurile mici de înființare a culturii, dar și rezistența acestora în fața bolilor și dăunătorilor. Planta poartă denumirea științăfică Actinidia deliciosa și este originară din Asia. Începând cu secolul XIX, kiwi a început să fie cultivat și în țări precum Franța, Grecia, Chile, Spania, Australia, Italia, SUA etc.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acestui fruct sunt legate de multitudinea de vitamine și minerale, conținând vitamina A, vitamina C, vitamina E, calciu, acid folic, fosfor, potasiu și carbohidrați.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia