Știri Agricole

Noi fonduri alocate proiectelor PNRR pentru educație. Mii de tineri vor fi încurajați să aleagă liceele agricole

Noi fonduri alocate proiectelor PNRR pentru educație. Mii de tineri vor fi încurajați să aleagă liceele agricole
Noi fonduri alocate proiectelor PNRR pentru educație. Mii de tineri vor fi încurajați să aleagă liceele agricole

Cu ocazia noului proiect al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), zeci de mii de elevi vor fi încurajați să aleagă liceele agricole. După ce producătorii agricoli s-au plâns de lipsa de personal, autoritățile au găsit soluția. Tinerii vor fi direcționați să învețe să lucreze să domeniul agriculturii, cu ajutorul fondurilor PNRR.

Astfel, școlarizarea copiilor în liceele agricole se transformă într-o prioritate națională. Totuși, problemele tinerilor în ceea ce privește educația sunt mult mai mari, ultimele teste demonstrând că România nu a atins scopurile propuse în strategia Europa 2020. Acestea erau legate de părăsire timpurie a școlii (15,3% în 2019 vs. 11,3% țintă asumată) cât și pentru accesul la învățământul terțiar (25,8% în 2019 vs. 26,7% ținta asumată).

40% din copiii români de 15 ani suferă de analfabetism funcțional

România se află pe ultimele poziții în cadrul testelor PISA. Aceste teste măsoară abilitățile în matematică, citire și științe ale copiilor de 15 ani. Alături de România, pe ultimele poziții, se află și Bulgaria și Cipru. Totuși, cele mai îngrijorătoare cifre sunt procentele de 40% ale analfabeților funcționali, la vârsta de 15 ani.

Copiii români nu au acces la educație, în special la învățământul timpuriu. Sondajului EU-SILC ne arată că sub 1/6 din copii de 0-3 ani au acces la programe organizate de educație timpurie. Astfel, România este, de asemenea, pe ultimele poziții în învățământul timpuriu în Europa.

Sistemul educațional va primi aproximativ 3,6 miliarde de euro, fonduri care vor fi folosite în șase reforme și 18 investiții în diverse sectoare. Una dintre aceste investiții propune creșterea cu cel puțin 10% a numărului elevilor înmatriculați în cadrul liceelor agricole, până la cel puțin 90.000 de copii, conform fanatik.ro.

Cele șase reforme ale învățământului româneasc vizează o serie de schimbări și implementări, în special pentru educația timpurie. Autoritățile doresc să dezvolte un sistem pentru copiii de la naștere la 6 ani, unitar, incluziv și de calitate. Astfel, se va pune baza unui mecanism eficient de cooperare interinstituțională și de coordonare intersectorială, care să asigure beneficiarilor rate crescute de acces și participare.

Sistemul de învățământ obligatoriu va fi reformat prin creșterea autonomiei unităților de învățământ în scopul identificării și implementării unor măsuri specifice pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar. În ceea ce privește domeniile tehnice, autoritățile doresc un bacalaureat reformat care să ofere tinerilor șansa de a intra la instituții de învățământ superior cu profil tehnic.

Noi fonduri alocate proiectelor PNRR pentru educație. Mii de tineri vor fi încurajați să aleagă liceele agricole

Cum vor fi folosite fondurile europene

O altă reformă a educației constă în digitalizarea educației, modificarea și eficientizarea cadrului normativ pentru asigurarea standardelor de siguranță și calitate, prietenoase cu mediul, în unitățile de învățământ preuniversitar și universitar. De asemenea, se mai dorește reforma guvernanței sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului în condițiile unei autonomii sporite a școlilor.

Practic, Guvernul dorește să construiască 50 de școli, să cumpere 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor și să doteze cu mobilier nou 75.000 de săli de clasă. În plus, Guvernul mai dorește să creeze 20.000 de locuri de recreere și lectură și 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare. O altă achiziție importantă ar fi 1175 SMART Lab-uri pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal.

Se vor dota laboratoarele de informatică în 6176 școli, se vor înființa 140 de creșe și și 412 servicii complementare (se înființează în spații oferite de comunitate/diferiți furnizori publici și privați de educație, în localitățile izolate, dezavantajate unde nu se justifică construirea unei creșe/grădinițe).

În România mai există doar 58 de licee agricole

Deși, pe vremea comunismului, în România existau aproape 250 de licee agricole, în timp, numărul a scăzut dramatic la doar 58 de unități de învățământ agricol. Performanța școlară a acestor tineri este una foarte scăzută. Înainte de pandemie, doar 24% dintre elevii acestor licee au promovat examenul de bacalaureat.

În 2020, a existat inițiativa ca liceele agricole să fie finanțate de Ministerul Agriculturii. Astfel, banii vin de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul MADR, fiind aprobate anual prin Legea bugetului de stat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    1 Comment

    1. Povesti de adormit bunicii ,pentru că nuse mai nasc copii,darămite să mai fie și să și ocupe locuri în licee…Ba voi sunteti din lumea aceasta sau din alta lume..Eu sunt de la tara si va invit la mine la Bogdanesti sa vedeti realitatea….

    Comments are closed.