Zeama de varză este un remediu natural mult mai puternic decât un simplu tratament împotriva mahmurelii. Deși, de cele mai multe ori, suntem obișnuiți să folosim zeama de varză în loc de borș atunci când gătim tradiționalele ciorbe, proprietățile acestei băuturi sunt nenumărate, în special atunci când vine vorba despre sistemul digestiv.
Ce conține zeama de varză
Printre cei mai importanți nutrienți, zeama de varză conține probiotice naturale, cunoscute pentru abilitățile lor de a reface flora intestinală și de a îmbunătăți procesul de digestie.
În plus, zeama de varză conține vitamina C, compușii antiinflamatori vitamina K și sulforafan, vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și B9 (acidul folic) și E, magneziu, potasiu, fier, iod.
Ce proprietăți are zeama de varză
Calmează arsurile gastrice
Așa cum am menționat, zeama de varză este un probiotic natural, având proprietatea de a elimina complet constipația, fiind și un detoxifiant natural. În plus, poate regla nivelul de zahăr din sânge, reglând metabolismul și ajutând în lupta contra kilogramelor în plus.
Susține sistemul imunitar
Datorită valorilor sale nutriționale, zeama de varză stimulează imunitatea, în special datorită bacteriilor naturale. În plus, consumul regulat poate scădea riscul apariției infecțiilor, asemenea răcelilor sau cele ale tractului urinar. Mai mult, conține mai multă vitamina C decât portocalele.
Menține sănătatea creierului
Alimentele probiotice, precum zeama de varză, susțin sănătatea creierului, reducând stresul și simptomele de anxietate, depresie, autism, și chiar tulburarea obsesiv-compulsivă.
Reduce nivelul de colesterol
Cantitatea de fibre și probiotice regăsită în zeama de varză poate reduce nivelul colesterolului, scăzând ușor tensiunea arterială. Mai mult, aceasta conține menachinonă, cunoscută și ca vitamina K2, care ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin prevenirea depozitelor de calciu de la acumularea în artere.
Susține sănătatea sistemului osos
Vitamina K2, regăsită în zeama de varză, este un compus foarte important pentru sănătatea sistemului osos, activând două proteine care se leagă de calciu, principalul mineral care se găsește în oase.
Tratează mahmureala
Gustul acrișor, dar și multitudinea de nutrienți ajută la îndepărtarea stării de vomă sau a durerilor de cap cauzate de mahmureală.