Creșterea animalelor, inclusiv a găinilor, necesită asigurarea unui mediu sănătos și confortabil pentru a le menține sănătoase și ferite de diverse afecțiuni. Unul dintre produsele naturale care poate fi utilizat în beneficiul acestora este bicarbonatul de sodiu. Acest compus, cunoscut și sub denumirea de bicarbonat de sodiu sau bicarbonat de sodă, este o substanță versatilă și non-toxică cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea animalelor, inclusiv a găinilor.

Reglează pH-ul mediului

Unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării bicarbonatului de sodiu în adăpostul pentru găini este capacitatea sa de a regla pH-ul mediului înconjurător. Ambianța corectă din interiorul adăpostului are un impact semnificativ asupra sănătății găinilor. De obicei, solul și mediul înconjurător pot deveni acidifiante din cauza dejecțiilor și a fermentației materiei organice. Prin presarea bicarbonatului de sodiu în anumite zone, se poate neutraliza aciditatea și se poate menține un mediu mai alcalin, mai prietenos pentru găini.

Îmbunătățește igiena

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antibacteriene și antifungice, ceea ce îl face un aliat excelent în menținerea igienei în adăpostul găinilor. Prin simpla presare a bicarbonatului de sodiu în locurile unde păsările își petrec timpul, se poate reduce riscul dezvoltării unor agenți patogeni și se poate limita răspândirea bolilor.

Reducerea mirosurilor neplăcute

Deșeurile produse de găini pot crea mirosuri neplăcute în adăpost, ceea ce poate deranja nu numai găinile, ci și pe cei care se ocupă de ele. Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplăcute și ajută la menținerea unei atmosfere mai curate și mai plăcute în interiorul adăpostului.

Susține sănătatea sistemului respirator

Într-un adăpost aglomerat, există riscul ca praful, particulele fine și microorganismele să afecteze sănătatea sistemului respirator al găinilor. Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la reducerea prafului și poate contribui la crearea unui mediu mai sănătos pentru respirație.

Ameliorează iritațiile pielii

Găinile pot dezvolta uneori iritații cutanate din cauza contactului prelungit cu solul sau a altor condiții de mediu nesănătoase. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți calmante și antiinflamatorii, ceea ce îl face benefic pentru ameliorarea ușoarelor iritații ale pielii la găini.

Oțetul de mere este cel mai bun tratament natural pentru găini și pui: cum se folosește

Utilizarea bicarbonatului de sodiu în adăpostul pentru găini poate aduce o serie de beneficii semnificative pentru sănătatea și bunăstarea păsărilor. De la reglarea pH-ului mediului și menținerea unei igiene corespunzătoare până la reducerea mirosurilor neplăcute și susținerea sănătății sistemului respirator, bicarbonatul de sodiu se dovedește a fi un remediu simplu și eficient pentru creșterea păsărilor în condiții optime.

Este important de menționat că, în ciuda beneficiilor sale, bicarbonatul de sodiu nu trebuie utilizat în exces. Trebuie să fie aplicat în cantități moderate și în zonele potrivite din adăpostul găinilor. Consultați întotdeauna un specialist în creșterea animalelor sau un medic veterinar înainte de a introduce orice schimbare în condițiile de mediu din adăpostul pentru păsări.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia