AgromediaȘtiri Agricole

Ministrul Agriculturii a propus o nouă soluție pentru reducerea emisiilor de metan: mai puțini urși și mai multe vaci

Ministrul Agriculturii a propus la Bruxelles o nouă soluție pentru reducerea emisiilor de metan: mai puțini urși și mai multe vaci
Ministrul Agriculturii a propus la Bruxelles o nouă soluție pentru reducerea emisiilor de metan: mai puțini urși și mai multe vaci

Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a respins propunerea Comisiei Europene, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles, de a introduce un prag de 150 UVM pentru fermele de animale, prag care are scopul de a reduce emisiile de metan și amoniac.

Petre Daea nu a acceptat condițiile UE

Ministrul Agriculturii a menționat că o astfel de măsură va avea ca rezultat poveri financiare și administrative.

”Nu s-a ținut seama de specificitatea fermelor ecologice tradiționale de tip extensiv, precum și de tipul de agricultură specific. În România, încărcătura de animale pe unitatea de suprafață este sub media europeană, prin urmare emisiile sunt scăzute.

Propunerea de reducere a emisiilor industriale va impune poveri financiare și administrative, determinând scăderea numărului de animale din țările membre, implicit scăderea ofertei pe piață, care va fi compensată de țările terțe care nu au aceste standarde de mediu. Revizuirea directivei va efectua va afecta profund toate fermele și mod deosebit fermele mici și mijlocii”, a declarat ministrul, conform Romaniatv.net.

Petre Daea și-a susținut punctul de vedere menționând că o astfel de măsură ar duce la o cheltuială și mai mare pentru a susține fermierii.

”Costurile impuse determinate de revizuire a directivei sunt mult mai ridicate și mai complexe decât cele prezentate, ceea ce ar însemna surse suplimentare de finanțare pentru a susține fermierii în vederea realizării acestui obiectiv. Deci, România nu este de acord cu o reducere atât de drastică și consideră că este necesară reanalizarea a pragului”, a completat Petre Daea, conform sursei citate.

Ministrul a anunțat că vor exista subvenții pentru crescătorii de bovine

În afara faptului că a respins propunerea reducerii numărului de bovine din fermele românești, ministrul a încercat să încurajeze crescătorii de animale, anunțând că vor primi subvenții consistente.

”Pentru menținerea unui șeptel de animale care să valorifice resursele naturale de care dispunem, Guvernul a venit în sprijinul crescătorilor de animale cu subvenții consistente, acordate la timp. Iar acum, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor din sectorul zootehnic, la solicitarea MADR, Comisia Europeană a aprobat, în premieră, avansul în procent de 70%, începând cu data de 16 octombrie, astfel încât crescătorii de animale să facă față condițiilor vitrege, ca urmare a secetei, dar nu numai.

Astfel, Guvernul a alocat suma de 185.483.810 euro, în ședința de săptămâna trecută, pentru crescătorii de animale pentru anul de cerere 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic. Din plafonul total pentru specia bovine (bivolițe de lapte, taurine de carne și vaci de lapte) vor fi alocați 114.129.810 euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al MADR.

Ministrul a atras atenția asupra numărului mare de urși din România

În cadrul intervenției sale de Bruxelles, ministrul a deschis și subiectul numărului mare de urși din România care amenință viețile oamenilor.

”După cum se știe, România a mai adus în atenția Consiliului și Comisiei problema prejudiciului provocat de carnivorele de mari, în mod deosebit de urși, unde exemplarele existente pe teritoriul României reprezintă aproximativ 50% din populația europeană de urși.

Această realitate impune schimbări esențiale privind Directiva Habitat, care trebuie să aibă în vedere starea de fapt, pentru a se interveni cu modificări esențiale în vederea protejării crescătorilor de animale din țările noastre”, a declarat Petre Daea, conform sursei citate mai sus.

Conform unei comunicări oficiale, în marja Consiliului, ministrul Petre Daea va avea o întâlnire bilaterală cu Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură, în cadrul căreia se vor pune în discuție și alte subiecte legate de fermieri.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia