Măslinul este un arbore din familia oleacee, iar fructele acestuia devin, după procesare, deliciosul aperitiv atât de apreciat în întreaga lume. Deși măslinele sunt ușor amărui și sărate, acestea sunt fructe.
Cel mai adesea, măslinii cresc în sălbăticie în Siria, anumite regiuni din Turcia, Spania și Grecia, în general în zonele care au climă mediteraneeană.
Măslinul este supranumit „arborele veșnic roditor” datorită longevității sale, existând și exemplare în vârstă de peste o mie de ani. Conform specialiștilor, vârsta arborelui este direct proporțională cu valoarea și calitatea fructelor.
Măslinii sunt plantați și ca arbori ornamentali, dar, de cele mai multe ori, sunt cultivați în plantații de producție mare. Cu ajutorul măslinelor se poate obține uleiul de măsline, atât de îndrăgit de bucătari, dar și produse cosmetice sau farmaceutice.
Cultivarea măslinilor – factori de mediu
Deși măslinii nu sunt arbori pretențioși, pentru o producție mare de măsline, trebuie să li se asigure anumiți factori de mediu indispensabili.
Solul
Deși pot trăi în mediile aride, pentru o bună productivitate, măslinii au nevoie de un sol slăbit și neasfixiat. De obicei, aceste intervenții la nivelul solului trebuie adaptate la zona în care se plantează arborii.
Astfel, măslinilor trebuie să li se acorde o armonie perfectă între irigare, fertilizare și activitatea microbiologică. În acest sens, specialiștii recomandă înierbarea, având ca scop evitarea compactării solului, păstrarea unul grad optim de umiditate și evitarea eroziunii solului. În plus, ajută la controlarea dezvoltării buruienilor, unbrind și apărând suprafața de cultivare.
Înierbarea este valabilă doar în zonele ploioase, în care măslinii nu sunt nevoiți să se lupte cu alte plante pentru apă. Spre exemplu, speciile Trifolium subterraneum și Medicago polymorpha sunt folosite în acest caz, în Italia, fiind specii de toamnă-iarnă.
Fertilizarea
Măslinul este o plantă perenă, așa că are nevoie de fertilizare anuală, cu îngrășământ natural asemenea compostului sau gunoiului de grajd.
Irigarea
Specialiștii recomandă un sistem de irigare prin picurare, în care apa nu ajunge la frunzele arborelui. Deși măslinul este obișnuit să supraviețuiască în zonele secetoase, nu va fi la fel de roditor dacă nu primește destulă apă.
Cum se plantează măslinii
Înainte de plantare, în timpul toamnei, solul necesită o arătură care va asigura o bună drenare a apei. Plantarea se efectuează primăvara, doar cu arbori sănătoși și când solul este uscat. Se sapă gropi cu adâncimea de 50cm, urmând ca, la nevoie, să se efectueze și o fertilizare.
În primii ani de plantare, este necesară efectuarea operației de mulcire, buruienile reprezentând un mare impediment în dezvoltarea normală a plantației de măslini.
Arborii au nevoie de tăieri, în general necesare pentru forma optimă a acestora, dar și pentru o producție echilbrată, cu unelte dezinfectate. Pentru a evita vătămarea acestora, se recomandă ca tăierile să se efectueze manual.
Principalele boli ale măslinilor sunt antracnoză, cercosporioză, cicloconiu ca probleme de criptogamă, infamele Xylella și mange de măsline ca bacterioză. Cea mai bună soluția contra acestor boli este prevenirea lor, în special pentru a asigura o dezvoltare non chimică a fructelor.
Curiozități despre măsline
Măslinul este simbolul păcii și al longevității în Grecia.
Un total de doar 10% din producția totală de măsline este destinat consumului de fructe. Restul de 90% din măsline merge către obținerea uleiului. Pentru un singur litru de ulei de măsline, sunt necesare între 5 și 10 kilograme de măsline.
În Europa, Spania este țara care consumă cel mai mult ulei de măsline, în jur de 11 litri pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Grecia cu un consum de 10 litri pe cap de locuitor. În România, se consumă doar 0,2 litri pe cap de locuitor.
În trecut, uleiul de măsline a fost folosit ca monedă de schimb.