Multe dintre alimentele pe care le consumăm în fiecare zi sunt catalogate greșit din punct de vedere științific. În bucătăria românească, produse precum roșiile, dovlecelul, chiar și vinetele sunt folosite pentru preparatele tradiționale, de cele mai multe ori sărate, asemenea altor legume.

Totuși, alimentele menționate mai sus sunt doar câteva dintre exemplele de legume care nu sunt, de fapt, legume.

Care este diferența dintre fructe și legume?

Astfel, din punct de vedere științific, fructele reprezintă acea parte a unei plante care are flori și semințe, cu ajutorul cărora se și răspândesc. Așadar, la această categorie nu intră doar tomatele, ardeii și castraveții, ci chiar și nucile și cerealele.

Fructe sau legume? Alimentele care sunt, de fapt, fructe, dar au fost catalogate greșit

Legumele, pe de cealaltă parte, sunt reprezentate de alte părți ale plantei, cum ar fi tulpina (țelina, ghimbirul), rădăcina (morcovii, ridichiile), frunzele (salata verde, spanacul), sau chiar și mugurii de floare (conopida, broccoli).

În concluzie, toate alimentele care sonțin semințe sunt, din punct de vedere botanic, fructe, deși, în cultura românească sunt folosite ca legume.

În anumite culturi, în special în cele asiatice, multe dintre alimentele pe care noi le considerăm legume sunt tratate ca fructe. De exemplu, este un fapt cunoscut că, la micul dejun, coreenii consumă smoothie-uri din tomate sau ardei gras, peste care adaugă miere. De asemenea, tomatele sunt consumate și ca gustări, de sine stătătoare, așa cum am face cu strugurii sau cireșele.

Care sunt cele mai greșit catalogate fructe?

Despre tomate știm deja că sunt fructe, asemenea ardeilor, castraveților, vinetelor și dovleceilor, însă știați că și păstăile de fasole sunt tot fructe? Din punct de vedere științific, atât păstăile de fasole, cât și cele de mazăre sunt fructe, iar boabele din interior sunt considerate a fi semințele lor.

Fructe sau legume? Alimentele care sunt, de fapt, fructe, dar au fost catalogate greșit

Avocado este unul dintre cele mai speciale fructe, deoarece, în timp ce majoritatea fructelor au un conținut bogate de zaharuri și carbohidrați, avocado are un conținut bogat de grăsimi vegetale, foarte sănătoase, cu un conținut foarte mic de zaharuri.

De asemenea, măslinele sunt fructele arborelui de măslin. Deși au un gust sărat și acrișor, și nu pot fi consumate decât după procesare, acestea sunt, tehnic, fructe.

Și semințele de floarea soarelui au fost catalogate greșit. Semințele, așa cum le știm noi, sunt, de fapt, achenele florii, iar, în interiorul acestora se află semințele achenelor.

Poate că este o adevărată surpriză, însă și porumbul este tot un fruct. Conform specialiștilor, boabele de porumb reprezintă o cariopsă, însemnând un tip de fruct uscat indehiscent, lipit de sămânța unică, adică de știulete.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă