De la 1 octombrie, începe o perioadă aglomerată pentru agricultori. Începe sezonul cultivării, al semănatului dar și al culesului. Anul acesta, fermierii sunt favorizați și de impactul lunii pline. Te întrebi ce înseamnă Luna Plină a Vânătorului și ce legătură are cu agricultura? Poate nu știai, însă din vremuri străvechi, se consideră că fazele lunii au un mare efect asupra fertilității solului. Vom analiza în continuare ce înseamnă, mai exact, această legătură dintre Lună și agricultură.
Luna Plină a Vânătorului și impactul asupra recoltei
Luna Plină a Vânătorului poartă acest nume pentru că, în multe culturi, anunță începutul unui sezon bogat de vânătoare. În acest an, se observa apariția ei chiar în prima zi a lunii octombrie. Se mai numește și Luna Plină a recoltei, anunțând primele culturi ce pot fi adunate în sezonul de toamnă.
Se consideră că semănatul și plantatul realizate în preajma acestei zile vor aduce recolte bogate. De asemenea, în zilele cu lună plină, umiditatea solului crește, ceea ce favorizează încolțirea semințelor și dezvoltarea plantelor. În luna octombrie se cultivă orzul și grâul și se recontează porumbul de toamnă.
Fazele lunii și agricultura
David Holmgren, co-inițiator al permaculturii, a realizat mai multe studii care dovedesc că fazele lunii ajută la creșterea productivității, în funcție de fazele lunii. Linda Woodrow, autoarea cărții Permaculture Home Garden, a testat metoda și a observat că rata de germinare este mai crescută iar plantele se dezvoltau mai armonios și sănătos.
Pentru moment, efectele fazelor lunii asupra legumelor cultivate se află între mit și știință, întrucât nu există dovezi clare în acest sens. Totuși, s-a constatat că, în mod evident, natura este influențată de fazele lunii, observându-se modificări ale proprietăților solului, cum ar fi temperatura și umiditatea. Aceștia se răsfrâng în mod sigur și asupra dezvoltării plantelor.
Cum calculezi fazele lunii în grădinărit
Se consideră că atunci luna este în creștere, seva plantelor este și ea în creștere, astfel că ele pot fi tăiate sau altoite, căci se vor regenera mai repede, luna având un efect asupra plantelor similar cu cel pe care îl are asupra apelor. Perioada de creștere a lunii este propice semănării și transplantării plantelor, dar și pentru a aplica fertilizatori lichid. Când luna este în descreștere, cantitatea de sevă scade, deci este mai bine să folosim fertilizatori solizi și pe culturi perene. De asemenea, în această perioadă se pot cultiva și recolta rădăcioase și se pot aplica substanțe nutritive direct la rădăcină.
Luna Plină este benefică pentru cultivare, aducând roade bogate. La Lună nouă, nu se recomandă activitățile în grădină.
Tu ai încercat vreodată să cultivi în funcție de fazele lunii? Crezi că are o contribuție în bunul mers în agricultură?