Casa și Grădină

Lucrări de îngrijire în luna ianuarie în grădină. Ce se cultivă în prima lună a anului

Lucrări de îngrijire în luna ianuarie în grădină. Ce se cultivă în prima lună a anului
Lucrări de îngrijire în luna ianuarie în grădină. Ce se cultivă în prima lună a anului

Deși, din punct de vedere agricol, prima lună de iarnă nu este una foarte aglomerată, lucrările de îngrijire și pregătire pentru următoarele culturi sunt esențiale pentru o bună productivitate a acestora.

Specialiștii susțin că una dintre primele lucrări ale lunii ianuarie trebuie să fie legată de planificare și trasarea unei direcții a grădinii pentru viitor. Pentru a avea o perspectivă cât mai clară a suprafețelor care urmează a fi cultivate, puteți face un plan pe hârtie în care să includeți spațiul și culturile pe care doriți să le dezvoltați în acest sezon agricol.

Astfel, veți avea o idee clară asupra spațiului și asupra modului în care îl puteți împărți, în așa fel încât să fie mai ușor pe viitor și să aibă un aspect îngrijit și riguros. De asemenea, efectuarea unui plan vă poate ajuta să estimați un buget pentru anul în curs, în funcție de modificările aferente.

Culturile din spațiile protejate

Una dintre cea mai importă lucrare este legată de organizarea și repararea, la nevoie, a solariilor și serelor. În cazul în care vremea a fost capricioasă, cu vânt puternic și precipitații, există posibilitatea ca folia spațiului protejat să fi fost afectată. Astfel de reparații asigură o bună dezvoltare a culturii, oferindu-i mediul de care nevoie.

Un alt proces foarte important este dezinfectarea acestor spații, continuând cu săparea și fertilizarea solului.

În această perioadă, există deja culturi care se pot pune în răsadnițe, asemenea soiurilor timpurii de varză, conopidă sau tomate. În aceste circumstanțe, răsadnițele trebuie îngrijite corespunzător, aerisite și acoperite în cazul în care temperaturile sunt prea scăzute și nu stimulează dezvoltarea acestora.

Lucrări de îngrijire în luna ianuarie în grădină. Ce se cultivă în prima lună a anului

În următoarea lună, se pot însămânța deja și alte culturi, cum ar fi salata verde, gulia, ceapa de vară, țelina, tomatele, conopida.

O atenție deosebită trebuie îndreptată și asupra ghiveciurilor cu plante aromatice. În sezonul rece, acestea trebuie mutate la geam pentru a avea cât mai multă lumină. Printre cele mai cunoscute plante care pot fi cultivate în sezonul rece regăsim busuiocul, pătrunjelul, arpagicul, rozmarinul și cresonul.

Lucrări în grădină și livadă

În grădină, în luna ianuarie, este important să îndepărtați constant buruienile și frunzele căzute, în situația în care nu a nins. În cazul în care dețineți plante care au fost acoperite pentru a le proteja de ger, atunci acestea trebuie verificate pentru a vă asigura că nu au putrezit sau că protecția funcționează.

Acum este un bun moment să tundeți arbuștii decorativi, în cazul în care aceștia nu vor înflori primăvara, așa cum este cazul liliacului sau forsythia care se vor tunde după ce nu mai au flori. Bulbii și tuberculii trebuie verificați din când în când pentru a verifica dacă trăiesc în condiții optime de iernare.

Pomii fructiferi pot fi tunși în zilele călduroase de iarnă și pot fi văruiți pentru a-i proteja de ger, dar și pentru a împiedica intrarea timpurie în vegetație.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.